Ajankohtaista

« Takaisin

Bomban uudistus lisäsi rakentamisen volyymiä Pielisen Karjalassa

Bomban uudistus lisäsi rakentamisen volyymiä Pielisen Karjalassa

Alkuvuonna 2017 Pielisen Karjalan liikevaihto kehittyi lähes kaikilla toimialoilla myönteiseen suuntaan, liikevaihto kasvoi 17 miljoonaa euroa eli 5,3 % edellisen vuoden alkupuoliskoon nähden. Metsään ja puunjalostukseen liittyvillä toimialoilla alkuvuosi oli hyvä. Puun sahaus, höyläys ja kyllästys -toimialan liikevaihto kasvoi lähes 13 miljoonalla. Puutavaran valmistuksen ja metsätalouden ja puunkorjuun liikevaihto jatkoi myös myönteistä kehitystä.


Muista toimialoista esiin nousee rakentaminen, jossa saavutettiin yli 4 miljoonan euron liikevaihdon lisäys. Bomban alueen peruskorjaukset ja uudistustyöt lisäsivät alan volyymia, samoin julkiset rakennuskohteet kuten Välskärin palvelutalon remontti Valtimolla. Myös lähialueella käynnissä olevat rakennusprojektit tuovat leipää Pielisen Karjalan yrityksille. Sekä rakentamisen että metsäalan liikevaihto kehittynevät myönteisesti myös loppuvuonna 2017.

Matkailu on ollut koko maan osalta vahvassa nousukiidossa. Pielisen Karjalan alueella majoitus- ja ravitsemisalalla jäätiin vielä alkuvuonna varsin vaatimattomaan 3 % kasvuun. Tosin sesonkiajan liikevaihdon kehitys ei vielä alkuvuoden luvuissa näy. Kolin alueella oli ennätysvilkas heinäkuu ja kävijämäärien ja kahvila-ja ravintolatoiminnan kasvun arvioitiin olevan jopa 15 % luokkaa. Myös Bomban kysyntä on virinnyt merkittävästi uudistusten jälkeen. Keski-Eurooppaan tehdyt maakunnalliset markkinointiponnistelut Matkailun Kasvuohjelmassa näyttävät kantavan hedelmää, sillä keskieurooppalaisten turistien määrä on lisääntynyt alueella.

Toimialoista vain hallinto- ja tukipalvelutoiminta, tieteellinen ja tekninen toiminta ja metalliteollisuus kyntivät vielä alkuvuodesta miinuksella. Metallin osalta näkymät ovat kuitenkin kirkastuneet kesän ja syksyn aikana, tosin yrityskohtaisia eroja on edelleen. Alihankintamessuilla Tampereella kävi ilmi, että monet päämiehet ja isommat toimijat kartoittavat nyt kuumeisesti pienempiä alihankkijoita, joilta löytyisi vielä vapaata tuotantokapasiteettia. Tässä on myös Pielisen Karjalan alueen yrityksillä mahdollisuus ottaa oma osuutensa markkinoilta.

Ylä-Karjalan uudessa elinkeino-ohjelmassa nojataan olemassa oleviin vahvuuksiin ja niiden vahvistamiseen: metsäbiotalouteen, elintarviketeollisuuteen, maatalouteen ja luontomatkailuun. Buustia haetaan erityisesti biotaloudesta.

(Teksti on julkaistu Pohjois-Karjalan Trendit talouskatsauksessa 31.10.2017, kirjoittaja on Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PIKESin toimitusjohtaja Minna Heikkinen)