Ajankohtaista

« Takaisin

Hienoinen kasvu jatkuu Keski-Karjalassa

Hienoinen kasvu jatkuu Keski-Karjalassa

Keski-Karjalassa kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi alkuvuonna yhteensä liki 5,5 miljoonaa euroa (1,9 %). Suhteellisesti eniten paransi toimiala "hallinto- ja tukipalvelut, tieteellinen ja tekninen toiminta", jonka liikevaihto kasvoi liki neljänneksen. Toimialan suurin toimija seudulla on Provetek Oy, joka on toiminut pääurakoitsijana EcoEnergy SF Oy:n Äänekosken biokaasulaitoksen rakennusurakassa.

Eniten liikevaihto putosi metallituotteiden (-24,1 %) ja puutavaran (-13,5 %) valmistuksessa. Majoitus- ja ravitsemusalan yritysten liikevaihto tipahti reilut 5 %, mikä osin selittyy asiakkaiden vähenemisellä seudun yöpymistilastoissa. Tammi-heinäkuussa yöpymiset vähenivät viidenneksen edelliseen alkuvuoteen verrattuna. Kehno kesäkeli lienee yksi syy.

Muilla toimialoilla liikevaihtomuutokset jäävät alle 3,3 %. Palvelualan yritykset kasvattivat liikevaihtoaan lähes 3 %, myös tukku- ja vähittäiskauppa sinnitteli plussan puolelle (0,7 %).

Teollisuuden vienti on edelleen hieman lisääntynyt: kasvua oli alkuvuonna 3,6 %. Merkittäjin viejä seudulla on Stora Enson Kiteen saha.

Yritysten henkilöstön kehityksessä suhdanteet näkyvät. Seudulla ei ole ollut alkuvuonna isoja rakennuskohteita, joten rakentamisen henkilöstö on vähentynyt lähes kymmeneksen (-8,5 %). Teollisuudessa taas näkyy hieman nousua: henkilöstömäärä on kasvanut 1,2 %. Saman verran ollaan miinuksella kaikkien toimialojen henkilöstömäärässä. Palkkasumma on pienentynyt 4,3 %.

Ilonaiheita tänä syksynä on mm. seudun ensimmäisen puhelinpalvelukeskus, kun joensuulainen Karjalan MediaCenter aloitti toimintansa Kiteellä. Myös Puhoksen teollisuusalueen tyhjät tilat ovat heräämässä eloon, kun yrityspuisto alkaa vähitellen toteutua. Muutama yritys on käynnistämässä toimintaansa Puhos-hallissa ja lisää toimijoita haetaan. Tuotantotiloja ja tekeillä olevaa toimistohotellia markkinoidaan synergiaetuja ja etätyötoimistoa kaipaaville yrityksille.

Myös Niiralaan etsitään toimijoita sekä tuotannon, varastoinnin että logistiikan yrityksistä. Kaupan ja palvelujen osalta Niiralaan suunnitellaan Shopping Village -konseptilla toimivaa keskittymää. Niiralaa ja Puhosta markkinoidaan yhdessä mm. erinomaisilla logistisilla yhteyksillä, sillä täältä pääsee sujuvasti maailmalle vettä, kiskoja ja teitä pitkin.

Kiteellä kotipaikkaansa pitävä, Nightwish-yhtyeen taustalla toimiva yritys Oily Empire Ltd Oy kasvaa vahvasti. Levy-yhtiö on tehnyt viime vuosina erinomaista tulosta. Kauppalehden (19.9.2017) maakuntien parhaat -listassa levy-yhtiö oli Pohjois-Karjalan ykkösenä 3,4 miljoonan liikevaihdollaan ja peräti 137,2 liikevaihdon kasvuprosentillaan.

(Teksti on julkaistu Pohjois-Karjalan Trendit talouskatsauksessa 31.10.2017, kirjoittaja on Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Oy KETIn toimitusjohtaja Risto Hiltunen)