Ajankohtaista

« Takaisin

Pohjois-Karjala haluaa kiihdyttää talouskasvua mittavalla ohjelmalla

Pohjois-Karjala haluaa kiihdyttää talouskasvua mittavalla ohjelmalla

Pohjois-Karjalassa reagoi heikkoon työllisyysasteeseen ja työttömyyden hitaaseen kohentumiseen ja käynnisti laajalla toimijajoukolla Pohjois-Karjalan työllisyyden kasvuohjelman. Sen tavoitteena on nostaa uusia toimenpiteitä työllisyysasteen ja työttömyyden parantamiseksi sekä yritysten kasvun vauhdittamiseksi.

Työllisyyden kasvuohjelma koostuu sekä työllistymiseen että kasvun vauhdittamiseen liittyvistä toimenpiteistä. Ohjelmassa analysoidaan työllisyyden dynamiikkaa, yritysten kasvun dynamiikkaa, kohtaanto-ongelmaa sekä Pohjois-Karjalan vetovoimaa ja brändäystä.

- Nyt tarvitaan kaikkien Pohjois-Karjalan toimijoiden puolesta rohkeita uudistavia tekoja ja uudenlaista ajattelua. Vanhat toimintamallit eivät enää riitä, painotti maakuntahallituksen puheenjohtaja Hanna Huttunen.

- Haastavien tavoitteiden saavuttamiseksi myös valtion toimet ovat välttämättömiä. Erityisesti maakunnan liikenneinfrastruktuuri ja saavutettavuus kaipaavat panostusta valtion suunnalta ja lisäksi tarvitsemme valtion alueellistamistoimia ja kasvuinvestointeja.

- Pohjois-Karjalan työllisyyden kasvuohjelma ja siinä esitetyt toimenpiteet ovat erinomainen esimerkki alueen toimijoiden sitoutumisesta yhteisen haasteen – työllisyyden ja yritysten kasvun edistämiseksi, toteaa ohjelman laadinnasta päävastuun kantanut Joensuun kaupungin elinvoimajohtaja Mikko Härkönen.

- Ohjelman laatiminen aloitettiin elokuussa, kun nähtiin välttämättömäksi löytää uusia keinoja Pohjois-Karjalan korkeaan työttömyyden alentamiseksi, yritysten kasvun vauhdittamiseksi ja uusien työpaikkojen syntymiseksi.

Analyysin avulla on laadittu johtopäätökset ja niiden pohjalta puolestaan toimenpiteet työllisyysasteen nostamiseksi, työttömyyden alentamiseksi ja yritysten kasvun vauhdittamiseksi. Pohjois-Karjalan tavoitteena on hallituskauden loppuun mennessä 2 000 työpaikan nettolisäys. Työttömyys prosentti olisi tuolloin noin 11,5 %.

Kasvuohjelma laadittiin nopeassa aikataulussa Joensuun kaupungin toimiessa ohjelman kokoajana. Lisäksi mukana olivat alueen keskeiset toimijat kuten Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon ELY-keskukset, Pohjois-Karjalan Kauppakamari, Pohjois-Karjalan Yrittäjät, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Karelia ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto sekä kuntaedustajat Pielisen Karjalan ja Keski-Karjalan seuduilta.

Pohjois-Karjalan maakuntahallitus hyväksyi ohjelman osaltaan maanantaiaamuna 13. marraskuuta ja ohjelma käsitellään myös Joensuun kaupunginhallituksen kokouksessa illalla.

--

Tästä Työllisyyden kasvuohjelmaan