Ajankohtaista

« Takaisin

Pohjois-Karjalan suurimmat yritystyönantajat

Pohjois-Karjalan suurimmat yritystyönantajat

Pohjois-Karjalassa päätoimipaikkaansa pitävistä yrityksistä suurin työnantaja oli vuonna 2016 ainoana yli tuhat henkeä työllistävänä yrityksenä Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, joka työllisti 1 178 henkeä. Kakkosena listalla oli Abloy Oy ja seuraavina yritysrankingissa tulivat työllisten määrällä mitattuna E. Hartikainen Oy, Autotalo Laakkonen Oy ja Veljekset Laakkonen Oy.


Viimeksi mainittujen tavoin monilla muilla yrityksillä, joiden päätoimipaikka on Pohjois-Karjalassa on toimintaa ja henkilöstöä eri puolilla maata. Toisaalta listalla eivät pääsääntöisesti näy yritykset, joiden päätoimipaikka on muualla maassa, vaikka ne olisivat merkittäviä työllistäjiä Pohjois-Karjalassa. Yksi tällainen yritys on kuitenkin mukaan kirjautunut, sillä sen henkilöstöstä suurin osa toimii Pohjois-Karjalassa.

Yritystyönantajien listauksessa mukana ovat yritysten lisäksi myös julkiset liikelaitokset, yhdistykset ja seurakunnat. 50 suurimman pohjoiskarjalaisen yritystyönantajan listan työnantajista 32 kotipaikka sijaitsi Joensuussa. Outokumpulaisia yrityksiä listalla oli neljä. Kontiolahti, Lieksa ja Liperi saivat kukin mukaan kolme yritystä. Työnantajista kolme oli kunnallisia liikelaitoksia.

Pohjois-Karjalan 50 suurinta yritystyönantajaa työllistivät yhteensä 9 998 henkeä, niiden työntekijämäärä oli hieman kasvanut edellisestä vuodesta. Listalla olevista työnantajista 34 työllisti yli 100 henkeä. Maakunnan 50 suurimmasta yritystyönantajasta vain kolme oli ulkomaalaisomistuksessa. Listalla olevista kaikkiaan 30 on kirjattu vientiä harjoittavaksi yritykseksi.

Pohjois-Karjalassa päätoimipaikkaansa pitävistä suurimmista yritystyönantajista huomattavan suuri osa toimii teollisuuden eri toimialoilla. Listan 50 yrityksestä 21 oli teollisuusyrityksiä. Teollisuuden korostuneesta merkityksestä Pohjois-Karjalassa kertoo se, että vastaavalla koko maan suurimmat yritystyönantajat sisältävällä listalla oli vain 11 teollisuustyönantajaa.

Metallituotteita sekä koneita ja laitteita valmistavia yrityksiä Pohjois-Karjalan suurimpien yritystyönantajien listalla oli yhdeksän. Jos mukaan lasketaan teknologiateollisuus laajemmin, tähän klusteriin kuuluvia yrityksiä oli mukana kaikkiaan 13. Teknologiateollisuuden ohella yrityslistauksessa nousee toimialoista vahvasti esille myös kauppa. Suurimmista yrityksistä yhdeksän toimii kaupan alalla.

Yrityssektorin merkitys kasvussa

Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston vuoteen 2015 ulottuvien tietojen mukaan yksityisen sektorin (pl. yrittäjät, joista suuri osa toimii alkutuotannossa) merkitys työllistäjänä on vuosituhannen edetessä Pohjois-Karjalassa kasvanut. Vuodesta 2000 vuoteen 2015 työllisten määrä yksityisellä sektorilla kasvoi maakunnassa 8 %. Samalla myös yksityisen sektorin osuus kaikista työllisistä on kasvanut. Vuonna 2000 se oli 46,3 % ja vuonna 2015 51,7 %.

Yksityisen sektorin suhteellisen painoarvon kasvu ei ole johtunut yksinomaan työllisten määrän kasvusta yrityksissä vaan osin myös siitä, että julkisella sektorilla (ml. valtion liikelaitokset) työllisten määrä väheni 15 vuoden kuluessa 9,5 % eli 2 224 työpaikalla. Kehityksen taustalla on työpaikkojen määrän väheneminen erityisesti julkisessa hallinnossa. Tähän toimialaan luetaan myös maanpuolustus. Valtion ohella työllisten määrä on vähentynyt myös kunnissa ja aivan erityisen paljon valtioenemmistöisissä osakeyhtiöissä, joissa työntekijämäärä lähes puolittui. Suurimpien työllistäjien lista pohjautuu Suomen Asiakastieto Oy:n vuotta 2016 koskeviin tietoihin, joita on puutteellisuuksien osalta täydennetty Tilastokeskuksen vuoden 2015 tiedoilla.

Edellisvuoteen verrattuna maakunnan suurimpien yritystyönantajien listalla on vaihtuvuutta seitsemän yrityksen verran. Dynamiikassa ei ole suurta dramatiikkaa, viisi nousijoille sijaa antaneista yrityksistä löytyy edelleen sijoilta 51–62. Yksi yrityksistä on pudonnut sadan suurimman joukosta ja yksi on poistunut listoilta konkurssin myötä. Myös vuonna 2016 listalle nousseista yksi on jo ehtinyt lopettaa toimintansa. Mukana on myös yksi yritys, joka olisi listalle jo aiemmin kuulunut, mutta oli jostain syystä siltä pois jäänyt.
 

Pohjois-Karjalan suurimmat yritystyönantajat vuonna 2016


1 Pohjois-Karjalan Osuuskauppa

2 Abloy Oy

3 E. Hartikainen Oy

4 Autotalo Laakkonen Oy

5 Veljekset Laakkonen Oy

6 Medisize Oy

7 Karelia Ammattikorkeakoulu Oy

8 Honkalampi-Säätiö Sijaismaksaja

9 PunaMusta Oy

10 Exel Composites Oyj

11 Mantsinen Group Ltd Oy

12 Tulikivi Oyj

13 Kesla Oyj

14 Joensuun Ev. -Lut. Seurakuntayhtymä

15 Honkalampi-säätiö sr

16 Kekäle Oy

17 Linja-Karjala Oy

18 Pankakoski Mill Oy

19 Outotec Turula Oy

20 Ouneva Oy

21 Heikkinen Yhtiöt Oy

22 Enerke Oy

23 Boliden Kylylahti Oy

24 Savo-Karjalan Linja Oy

25 Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy

26 Varaosamaailma Oy

27 BLC Turva Oy

28 Jukolan Osuuskauppa

29 Lakan Betoni Oy

30 Valukumpu Oy

31 Kauko E. Naumanen Oy

32 Jotwire Oy

33 Binderholz Nordic Oy

34 Suomen Levyprofiili Oy

35 MFG Components Oy

36 Joptek Oy Composites

37 Jokiväri Oy

38 Porokylän Leipomo Oy

39 Pohjois-Karjalan Osuuspankki

40 Pielisen Betoni Oy

41 Indone Tähtiremontit Oy

42 Piippo Oyj

43 Asennusliike J. Mononen Oy

44 Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy

45 Opteam Itä-Suomi Oy

46 Finelcomp Oy

47 Outokummun Metalli Oy

48 Karjalan Tekstiilipalvelu Oy

49 Raskaspari Oy

50 Sanomalehti Karjalainen Oy

(Teksti on julkaistu Pohjois-Karjalan Trendit talouskatsauksessa 31.10.2017, kirjoittaja on maakunta-asiamies Kimmo Niiranen)