Ajankohtaista

« Takaisin

Pohjois-Karjalan suurimmat yritystyönantajat

Pohjois-Karjalan suurimmat yritystyönantajat

Teknologiateollisuus ja kauppa vahvasti esillä

Pohjois-Karjalassa kotipaikkaansa pitävistä yrityksistä suurin työnantaja oli vuonna 2015 Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, joka työllisti tuolloin 1 127 henkeä. Kakkosena listalla oli Abloy Oy 801 työntekijällä. Seuraavina yritysrankingissa tulivat työllisten määrällä mitattuna Autotalo Laakkonen Oy, E. Hartikainen Oy ja Veljekset Laakkonen Oy. Viimeksi mainittujen tavoin monilla muilla Pohjois-Karjalassa kotipaikkaansa pitävillä yrityksillä on toimintaa ja henkilöstöä eri puolilla maata. Toisaalta listalla eivät näy muualla maassa kotipaikkaansa pitävät yritykset, vaikka ne olisivat merkittäviä työllistäjiä Pohjois-Karjalassa.

Yritystyönantajien listauksessa mukana ovat yritysten lisäksi myös julkiset liikelaitokset, yhdistykset ja seurakunnat. 50 suurimman pohjoiskarjalaisen yritystyönantajan listan työnantajista 28 kotipaikka sijaitsi Joensuussa. Outokumpulaisia yrityksiä listalla oli neljä. Kontiolahti, Lieksa, Liperi ja Nurmes saivat kukin listalle kolme yritystä. Työnantajista kaksi oli kunnallisia liikelaitoksia.

Pohjois-Karjalan 50 suurinta yritystyönantajaa työllistivät vuonna 2015 yhteensä 9 718 henkeä. Listalla olevista työnantajista 31 työllisti yli 100 henkeä. Maakunnan 50 suurimmasta yritystyönantajasta vain neljä oli ulkomaalaisomistuksessa. Yrityksistä kaikkiaan 30 on kirjattu vientiä harjoittavaksi yritykseksi.

Pohjois-Karjalassa kotipaikkaansa pitävistä suurimmista yritystyönantajista huomattavan suuri osa toimii teollisuuden eri toimialoilla. Listan 50 yrityksestä 23 eli lähes puolet oli teollisuusyrityksiä. Teollisuuden korostuneesta merkityksestä Pohjois-Karjalassa kertoo se, että vastaavalla koko maan suurimmat yritystyönantajat sisältävällä listalla oli vain 12 teollisuustyönantajaa. Metallituotteita sekä koneita ja laitteita valmistavia yrityksiä Pohjois-Karjalan suurimpien yritystyönantajien listalla oli kahdeksan. Jos mukaan lasketaan teknologiateollisuus laajemmin, tähän klusteriin kuuluvia yrityksiä oli mukana kaikkiaan 13. Teknologiateollisuuden ohella yrityslistauksessa nousee toimialoista vahvasti esille myös kauppa. Suurimmista yrityksistä seitsemän toimii kaupan alalla.

Yrityssektorin merkitys kasvussa

Tilastokeskuksen aluetilinpidon vuoteen 2014 ulottuvien tietojen mukaan yksityisen sektorin merkitys työllistäjänä on vuosituhannen edetessä Pohjois-Karjalassa kasvanut. Vuodesta 2000 vuoteen 2014 työllisten määrä yksityisellä sektorilla kasvoi maakunnassa 5,9 %. Samalla yksityisen sektorin osuus kaikista työllisistä on kasvanut. Vuonna 2000 se oli 69,1 % ja vuonna 2014 71,3 %.

Yksityisen sektorin suhteellisen painoarvon kasvu ei ole johtunut yksinomaan työllisten määrän kasvusta yrityksissä vaan osin myös siitä, että julkisella sektorilla työllisten määrä väheni 4,9 % eli lähes tuhannella työpaikalla. Pohjois-Karjala on ollut Etelä-Savon ja Lapin ohella yksi niistä vain kolmesta maakunnasta, joissa julkisella sektorilla työskentelevien määrä on tällä vuosituhannella laskenut. Kehityksen taustalla on työpaikkojen määrän väheneminen erityisesti julkisessa hallinnossa. Tähän toimialaan luetaan myös maanpuolustus. Valtiosektorin ohella työllisten määrä on vähentynyt myös kunnissa.

Koko maan tasolla yksityisellä sektorilla työskentelevien määrä on 2000-luvun kuluessa noussut 9,7 % eli lähes kaksinkertaista tahtia Pohjois-Karjalaan verrattuna. Yksityisen sektorin osuus työllisten kokonaismäärästä on noussut kuitenkin hitaammin kuin Pohjois-Karjalassa, sillä valtakunnallisesti myös julkisen sektorin työpaikkamäärä on selvästi kasvanut. Jaksolla 2000–2014 kasvu oli 7,3 %.

Suurimpien työllistäjien lista pohjautuu Suomen Asiakastieto Oy:n tietoihin, joita on puutteellisuuksien osalta täydennetty Tilastokeskuksen tiedoilla. Vuoden 2016 tiedot julkistetaan syksyllä.

Pohjois-Karjalan suurimmat yritystyönantajat vuonna 2015

1 Pohjois-Karjalan Osuuskauppa

2 Abloy Oy

3 Autotalo Laakkonen Oy

4 E. Hartikainen Oy

5 Veljekset Laakkonen Oy

6 Medisize Oy

7 Karelia Ammattikorkeakoulu Oy

8 Honkalampi-Säätiö

9 PunaMusta Oy

10 Mantsinen Group Ltd Oy

11 Tulikivi Oyj

12 Joensuun Ev. -Lut. Seurakuntayhtymä

13 Kekäle Oy

14 Kesla Oyj

15 Pankakoski Mill Oy

16 Honkalampi-säätiö sr

17 Outotec Turula Oy

18 Heikkinen Yhtiöt Oy

19 Savo-Karjalan Linja Oy

20 Ouneva Oy

21 Enerke Oy

22 Varaosamaailma Oy

23 Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy

24 Valukumpu Oy

25 BLC Turva Oy

26 Boliden Kylylahti Oy

27 Lakan Betoni Oy

28 Joensuun ykkösjakelut Oy

29 Jotwire Oy

30 Binderholz Nordic Oy

31 Puhos Board Oy

32 Suomen Levyprofiili Oy

33 Kauko E. Naumanen Oy

34 Pohjois-Karjalan Osuuspankki

35 Joptek Oy Composites

36 Indone Tähtiremontit Oy

37 Porokylän Leipomo Oy

38 MFG Components Oy

39 Jokiväri Oy

40 Pielisen Betoni Oy

41 Endomines Oy

42 Motoajo Oy

43 Piippo Oyj

44 Nunnauuni Oy

45 Koneurakointi S. Kuittinen Oy

46 Asennusliike J. Mononen Oy

47 KKR Steel Oy

48 Finelcomp Oy

49 Sanomalehti Karjalainen Oy

50 Outokummun Metalli Oy