Barents-yhteistyö

Barents-yhteistyö

Barents alueen yhteis­työtä toteu­te­taan sekä valtioiden tasolla minis­te­riöiden kesken että alueta­solla aluehal­lin­tojen kesken. Yhteis­työtä harjoi­te­taan useassa eri käytännön muodossa, tavoit­teena tukea ja edistää alueen vakaata ja kestävää kehitystä ja yhteis­työtä alueta­solla. Barents-yhteistyö tuo alueel­lisen ja käytän­nön­lä­heisen näkökulman laajem­paan arkti­seen yhteis­työhön ja saman­ai­kai­sesti laajemman Barentsin alueen viite­ke­hyksen alueel­li­seen kehittämiseen.

Barentsin euroark­tinen neuvosto BEAC

Yhteis­työn ylin toimielin on valtioiden välinen Barentsin euroark­tinen neuvosto (BEAC), joka perus­tet­tiin Norjan aloit­teesta vuonna 1993. Kaikkien viiden Pohjois­maan, Venäjän ja Euroopan komis­sion edustajat allekir­joit­tivat tuolloin Barentsin euroark­tisen neuvoston (Barents Euro-Arctic Council, BEAC) perus­ta­mista koskevan julkilausuman. 

BEAC kokoontuu ulkomi­nis­te­ri­ta­solla joka toinen vuosi kulloi­ses­sakin puheen­joh­ta­ja­maassa. Puheen­joh­ta­juus kiertää Norjan, Suomen, Ruotsin ja Venäjän kesken kahden vuoden jaksoissa. Neuvoston kokousten välillä sen yhteis­työtä organisoi virka­mies­ko­mitea (Committee of Senior Officials, CSO), joka koostuu Pohjois­maiden halli­tusten ja Euroopan komis­sion edusta­jista. Virka­mies­ko­mitea kokoontuu 4–5 kertaa vuodessa. Neuvoston tarkkai­li­ja­val­tioita ovat Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Japani, Alanko­maat, Puola, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

Barentsin alueneu­vosto BRC ja alueko­mitea RC

Barentsin alueyh­teis­työtä tehdään Suomen, Ruotsin, Norjan ja Luoteis-Venäjän pohjoi­sim­pien alueiden kesken Barentsin alueneu­vos­tossa (Barents Regional Council BRC). Barentsin alueen maaherrat sekä alkupe­räis­kan­sojen edustajat allekir­joit­tivat Barentsin alueneu­voston perus­ta­mis­asia­kirjan vuonna 1993 samalla kun valtiot perus­tivat BEAC:n. Barentsin yhteis­työ­alu­ee­seen kuuluu 13 aluetta. Suomesta jäsena­lueita ovat Pohjois-Karjalan, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnat. Alueneu­vosto kokoontuu yleensä kaksi kertaa vuodessa.

Alueneu­voston toimeen­pa­ne­vana elimenä toimii jäsena­lueiden virka­mie­histä ja polii­ti­koista muodos­tuva alueko­mitea (Barents Regional Committee, RC), joka vastaa työstä alueneu­voston kokousten välillä. Komitea valmis­telee alueneu­voston kokoukset ja huolehtii päätösten toimeen­pa­nosta. Sekä alueneu­vos­tossa että alueko­mi­teassa on kiertävä kaksi­vuo­tinen puheenjohtajuus.

Barentsin alueneu­voston ja komitean yhteistyö perustuu Barents ‑ohjel­maan, jossa tuodaan esille keskeiset yhteis­työ­alueet. Barents ohjelman toteu­tusta rahoi­te­taan eri lähteistä.

Barents-työryhmät

Käytännön Barents-yhteistyötä tehdään 12 sekto­ri­työ­ryh­mässä, joista osa on halli­tusten välisiä, osa alueel­lisia ja osa halli­tusten ja alueiden yhteisiä työryhmiä. Työryh­mien toimin­nasta voit lukea lisää osoit­teessa https://www.barentscooperation.org/en, mistä löydät myös työryh­mien pohjois­kar­ja­laisten jäsenten yhteystiedot.

Barentsin alueel­linen nuori­so­neu­vosto BRYC

Barentsin Alueel­linen Nuori­so­neu­vosto (Barents Regional Youth Council BRYC) on toiminut vuodesta 2004. BRYC:n pääta­voit­teena on edistää ajatusta kaukana pohjoi­sessa asumi­sesta ainut­laa­tui­sena mahdol­li­suu­tena nuorille ilmaista itseään. BRYC:n perus­ar­voja kaikessa toimin­nassa ovat suvait­se­vai­suus, yhteistyö, luotet­ta­vuus, oikeu­den­mu­kai­suus ja rakkaus. Voit lukea lisää toimin­nasta osoit­teessa www.barentsyouth.org/.

Nuori­so­neu­vosto koostuu yhdestä nuorison edusta­jasta kultakin jäsena­lu­eelta ja yhdestä alkupe­räis­kan­sojen nuorisoedustajasta. 

BRYC:n toimintaa ohjaa sen keskuu­desta valittu hallitus puheen­joh­ta­jansa johdolla. BRYC:n toimintaa tukee Norjan Barents ‑sihtee­ristön nimeämä vastuu­hen­kilö, Eliza­veta Vassi­lieva, elizaveta(at)barents.no.

Kansain­vä­linen Barents-sihteeristö

Kansain­vä­linen Barents-sihteeristö (Inter­na­tional Barents Secre­ta­riat, IBS) Norjan Kirkko­nie­messä tukee halli­tusten välistä ja alueel­lista Barents yhteis­työtä sekä Barents työryh­mien työtä.

(Kartta: Arktinen keskus, Lapin yliopisto)

Lisätie­toja