Ajankohtaista

« Takaisin

Blogi: Ratkaisujen kevät

Blogi: Ratkaisujen kevät

Maakuntauudistuksen rintamalla tapahtuu nyt koko ajan.

Valtakunnassa valinnanvapauteen lyötiin tiskiin uusi tarjous maakunnille. Kun hakeutuu nopeasti valinnanvapauden pilottiin, saa lisäaikaa muulle sote-valmistelulle. Ja porkkanaakin tarjotaan nopeille käynnistäjille.

Maakunnissa odotetaan nyt kovasti päätöksiä niin maakuntien valmistelun rahoituksesta kuin lakeja eduskunnasta. Ensimmäinen lakipaketti hyväksytään toivottavasti jo kesäkuussa, tämä antaisi vahvan selkänojan kaikille. Erityisesti maakuntalaki ja voimaanpanolaki on syytä saada vahvistettua mahdollisimman nopeasti.

Vielä yhden ajankohtaisen huolen voi nostaa Pohjois-Karjalan kannalta valtakunnallisesta valmistelusta. Valtakunnallisten palvelukeskusten valmisteluissa olisi huomioitava paremmin maakuntien jo tekemät ratkaisut ja maakuntien ääni. Nyt olisi hyvä hetki tehdä korjausliikkeitä.

Pohjois-Karjalassakaan ei ole levätty laakereilla ja odotettu lumien sulamista. Viime viikko oli tapahtumien superviikko. Maanantaina kokoonnuttiin elinvoimaseminaariin. Tilaisuuden ykkösuutinen oli ehdottomasti ministerin suulla kuultu valtion tahtotila Lieksan biojalostamon rahoittamiseen. Myös kilpailun kiristyminen osaavasta työvoimasta herätti hyvän keskustelun.

Torstaina kokoonnuttiin 190 hengen joukolla Kolille kuulemaan valtakunnallisten muutosjohtajien Sinikka Salon ja Pauli Harjun terveisiä. Muutosjohtajat evästivät meitä, että jatkovalmistelussa on tärkeää miettiä järjestäjän roolia ja ylimaakunnallista yhteistyötä. Iltapäivä Kolilla tehtiin työpajoissa töitä muutosfoorumien ja valmisteluryhmien kanssa. Hyviä eväitä jatkotöihin tuli myös sieltä.

Molemmat seminaarit on edelleen netissä katsottavissa ja materiaalit löytyvät uudistuksemme nettisivuilta.

Kesän jälkeen uudistus ottaa seuraavan askeleen, kun maakunta perustetaan ja väliaikainen valmistelutoimielin ryhtyy ratkomaan hallinnollisia asioita. Neuvottelut valmistelutoimielimen kokoonpanosta käydään 5.5. Uuden maakunnan valmisteluun perustetaan myös pieni toimisto viemään eteenpäin käytännön valmistelua.

Pohjois-Karjalan valmistelusta en ole huolissani. Yhteinen tahtotila on kova ja valmistelu etenee hyvin. Nöyrä kiitos kaikille, jotka ovat talkoilla tätä olleet rakentamassa sekä antaneet aikaa ja näkemyksiä uuden rakentamiseen. Tämä uudistus jos mikä on yhteistyön ja yhteisen tahtotilan testi. Yhdessä tästä tehdään hyvä!

Valoa kohti, annetaan auringon lämmittää!

Jarno Turunen, Pohjois-Karjalan maakuntauudistuksen muutosjohtaja