Ajankohtaista

« Takaisin

Pohjois-Karjalan maakunta- ja sote-uudistuksen tilannekatsaus syyskuussa

Pohjois-Karjalan maakunta- ja sote-uudistuksen tilannekatsaus syyskuussa

Valtio resursoi maakunnissa tehtävää maakunta- ja sote-uudistuksen esiselvitystä. Pohjois-Karjalassa uudistuksen tämän hetkiseen valmisteluun on käytettävissä 293 000 euroa, mitä voidaan käyttää vielä ensi vuoden puolellekin. Lisäksi tälle vuodelle on jo myönnetty rahoitusta maakunnan ICT-valmistelun kuluihin ja mahdollisesti siihen saadaan vielä lisärahoitusta.

Hallitus päätti budjettiriihessä korvamerkitä maakunnille 40 miljoonaa euroa ensi vuoden uudistustyöhön. Potin tarkka alueellinen jako on vielä mietinnässä, mutta Pohjois-Karjalan osalta valmistelua voidaan viedä hyvillä mielin eteenpäin.

Lisäksi riihessä päätettiin kohdentaa 130 miljoonaa valtakunnalliseen ICT-valmisteluun. Tämä pitää sisällään mm. maakuntien ICT-palvelukeskuksen, maakuntien tietohallinnon valmistelun, alueelliset ICT-tukitoimet ja yhteiset investoinnit. Talousarviossa osoitettiin ensi vuoden lokakuussa Suomessa järjestettäviin maakuntavaaleihin n. 16 miljoonaa euroa.

Valinnanvapauslakia odotetaan piakkoin lausunnoille

Uuteen valmisteluun mennyt valinnanvapauslaki tulee lausunnoille loka-marraskuun vaihteessa. Ajatuksena on, että maakunta-, sote- ja valinnanvapauslait käsitellään eduskunnassa yhtäaikaisesti ensi keväänä. Tällöin lait voisivat tulla voimaan ensi kesänä. Tämän jälkeen käynnistynee myös maakunnallinen sote-pilotti, jonka Siun sote toteuttaa.

Maakuntatalouden simuloinnille lyötiin alkutahdit

Maakuntatalouden simulointi käynnistyi 7. syyskuuta aloitustilaisuudella Helsingissä. Noin 200 valtion, maakuntien ja kuntien edustajaa kokoontui vauhdittamaan maakuntien talouden ja ohjauksen harjoittelua, jonka avulla valmistaudutaan maakuntien toiminnan hallittuun käynnistymiseen vuoden 2020 alussa.

Pohjois-Karjalan edustajat olivat paikalla tilaisuudessa ja simulointityötä jatketaan nopealla sykkeellä eteenpäin. Tuleva maakuntahallinto edellyttää valtion ja maakuntien väliltä aivan uudenlaista vuorovaikutusta ja yhteistyön kulttuuria.

Osallisuustyöryhmä petraa tiedonkulkua

Maakuntauudistuksessa kuntien, asukkaiden, henkilöstön, järjestöjen ja yritysten yhteinen osallisuustyö on erittäin tärkeää. Tätä varten maakuntaan perustetaan osallisuustyöryhmä, johon kuuluu mm. kuntien, järjestöjen, Siun soten, AVI:n, ELY:n, Järjestöasiain neuvottelukunnan ja kylien edustajat.

Osallisuustyön tavoitteena on vahvistaa eri toimijaryhmien äänten kuulumista uudistuksessa, tuoda näkyväksi osallisuustyön tekemistä sekä hyödyntää toimijoiden parhaita käytäntöjä ja synergiaetuja.
 

Muutosjohtaja Pekka Kuosmanen
Pohjois-Karjalan maakunta- ja sote-uudistus