Kansainvälinen toiminta

Olemme aktiivinen rahoittaja, neuvoja ja toimija kansainvälisessä toimintaympäristössä. Kansainvälisten hankkeiden, verkostojen ja yhteistyöalueiden merkitys kehittämisvälineenä tulee jatkossa korostumaan.

Maakuntaohjelma ja vuonna 2015 hyväksytty Pohjois-Karjalan kansainvälistymisen toimenpideohjelma määrittävät tavoitteet, toimenpiteet ja resurssit maakunnan kansainvälistymiselle. Teemme yhteistyötä sekä EU:n että EU:n ulkopuolisten alueiden kanssa. 

Olemme Euregio Karelian ja Barentsin alueneuvoston ja -komitean jäseniä. Euregio Karelian 2020 strategiassa on määritelty Pohjois-Karjalan, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Venäjän Karjalan tasavallan yhteiset tavoitteet. Barentsin alueen ohjelma kattaa Pohjois-Suomen, -Ruotsin ja –Norjan sekä Luoteis-Venäjän yhteistyön tavoitteet. 

Toimimme jäsenenä eurooppalaisissa organisaatioissa ja verkostoissa. Meillä on edustaja Euroopan Raja-alueiden Liiton (AEBR) ja Euroopan Alueiden Liitossa (AER). 

Pohjois-Karjalalla on yhteistyösopimus kiinalaisen Heilongjiangin maakunnan kanssa. Yhteistyötä Kiinaan tehdään erityisesti Fefe-hankkeessa.

Toteutamme Karelia CBC rahoitusohjelmaa yhteistyössä Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Karjalan tasavallan kanssa.

Maakuntaliiton lakisääteisiin tehtäviin kuuluu myös Pohjoinen Periferia ja Arktinen, Interreg Itämeren alueen ja Interreg Europe ohjelmatyö.

EU:n erillisohjelmissa teemme yhteistyötä Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimiston kanssa. Brysselissä sijaitseva toimisto valvoo Etelä-Savon, Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon toimijoiden etuja. Toimisto edistää osaltaan Itä- ja Pohjois-Suomen elinkeinoelämän kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä.

Olemme mukana useissa kansainvälisissä hankkeissa joko pää- tai osatoteuttajana. Tutustu tästä hankkeisiin.