Pohjois-Karjalan HINKU-kunnat

Hankkeen ja Pohjois-Karjalan                                                                                                maakuntaliiton tavoitteena on tehdä Pohjois-Karjalasta ensimmäinen HINKU-konseptin mukainen maakunta. Maakuntaliitto on esittänyt kaikille Pohjois-Karjalan kunnille HINKU-verkostoon liittymistä. Tällä hetkellä mukana on yhdeksän kuntaa kolmestatoista. Kaikkiaan HINKU-kuntia Suomessa on 34.

Pohjois-Karjalassa HINKU-kuntia ovat Ilomantsi, Joensuu, Kitee, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Tohmajärvi ja Valtimo. Pohjois-Karjala on ainutlaatuinen alue kansallisesti ja myös kansainvälisesti, koska HINKU-kunnat kattavat yli 80 % Pohjois-Karjalan pinta-alasta maantieteellisesti ja 84 % väestöstä.

HINKU-hankkeessa päätavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 80 prosentilla vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Pohjois-Karjalassa kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet 2007-2014 välisenä aikana keskimäärin 21 %. Eniten päästöt ovat vähentyneet Kiteellä, jossa vähennys on ollut 34 %, Lieksassa 27 % ja Outokummussa 26 %. Keskimäärin HINKU-kunnissa kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet 22 %.

Päästövähennyksen lisäksi tärkeänä näkökulmana toiminnassa on kuntatalouden kohentaminen sekä aluetalouden ja elinkeinojen kehittäminen. Uusiutuva energia, energiatehokkuus ja cleantech mahdollistavat kiinteistöjen käyttökulujen pienentämisen investointien kohtuullisella takaisinmaksuajalla sekä uusien työpaikkojen ja elinkeinomahdollisuuksien kehittymisen.

Suurenna klikkaamalla kuvaa