Ajankohtaista

« Takaisin

Ainutlaatuinen kuntakokous pikaisesti kasaan pohtimaan Pohjois-Karjalan sote-kiinteistöjä

Ainutlaatuinen kuntakokous pikaisesti kasaan pohtimaan Pohjois-Karjalan sote-kiinteistöjä

Tällä hetkellä monessa Pohjois-Karjalan kunnassa mietitään kuumeisesti, mikä on vanhainkotien, hoitolaitosten ja muiden sote-kiinteistöjen kohtalo maakuntauudistuksessa. Yksi vaihtoehto on sote-kiinteistön mahdollinen myynti suurelle yksityiselle terveyspalvelujen tuottajalle.

Pohjois-Karjalan maakunta- ja sote-uudistuksen poliittinen ohjausryhmä huolestui tilanteesta ja päätti kutsua koolle ainutlaatuisen kuntakokouksen, pohtimaan maakunnallisia ratkaisuja kuntakohtaisiin ongelmiin.

-  Uusi maakunta alkaa toimia vasta vuonna 2020, mutta sen perustuksia tehdään jo nyt. On siis tärkeää miettiä jo nyt koko maakunnan terveyspalveluja kokonaisuutena eikä vain yksittäisten kuntien kannalta. Jos sote-kiinteistöjä myydään nyt rajusti pois, niin julkisesta terveydenhuollostamme uhkaa tulla reikäjuustoa, toteaa ohjausryhmän puheenjohtaja Hanna Huttunen.

- Haluamme rauhoittaa myynti-intoa ja kutsua kaikkien Pohjois-Karjalan kuntien päättäjät saman teeman ääreen. Nyt on aika pistää hetkeksi jäitä hattuun ja seurata ensiksi, että millaiseksi Siun sotessa tekeillä oleva palveluverkkoselvitys rakentuu. Se valmistuu kevättalvella. Tällä selvityksellähän jo pohjataan tulevan maakunnan palveluverkkoa. Palvelut tulee säilyttää joka kunnassa.

  - On täysin ymmärrettävää, että kuntapäättäjillä on huoli palveluverkon tulevaisuudesta omassa kunnassa. Ajatuksena on, että kuntakokouksessa kuullaan Siun soten palveluverkkoselvityksen sen hetkisestä tilanteesta. Uskoisin, että avoimella ja tosiasioihin perustuvalla keskustelulla saavutamme paljon, pohtii ohjausryhmän varapuheenjohtaja Eila Heinonen.

Tilaisuus on tarkoitus pitää tammi-helmikuun taitteessa Joensuussa. Ohjausryhmän alustavana ajatuksena on järjestää tilaisuus illalla, mikä mahdollistaa kuntapäättäjien mahdollisimman kattavan osallistumisen.