Ajankohtaista

« Takaisin

Maakuntauudistuksen valmistelu jatkuu

Maakuntauudistuksen valmistelu jatkuu

Sipilän hallitus päätti kesällä lisävuodesta maakuntauudistuksen valmisteluun. Tällä hetkellä ajatuksena on, että maakuntavaalit olisivat syksyllä 2018, maakuntahallinto aloittaisi 1.1.2019 ja palvelut siirtyisivät maakuntahallintoon 1.1.2020. Yhtenä keskeisenä aikataulun muutoksen syynä oli, että perustuslakivaliokunta edellytti muutoksia valinnanvapauslainsäädäntöön.
 

- Aiemmin odotimme tälle syksylle tulipalokiirettä, mutta nyt vuoden lisäaika tuo mahdollisuuden perusteellisemmalle valmistelulle. Mitään taukoa valmisteluun ei toki tule, toteaa muutosjohtaja Pekka Kuosmanen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta. 

- Ensitunnelmat aikataulun muutoksesta Pohjois-Karjalan kannalta olivat hieman ristiriitaiset. On hyvä, että julkiselle sosiaali- ja terveydenhuollolle annetaan nyt enemmän aikaa valmistautua valinnanvapausmaailmaan. Toisaalta muutoksen siirtyminen jättää asiat, organisaatiot ja henkilöstön helposti tarpeettoman pitkään muutostilaan.

- Pohjois-Karjalassa on selkeä tahtotila uudistuksessa, mikä on tärkeää maakunnan tulevaisuuden turvaamiseksi. Selvitystyötä on paljon ja samalla meidän on huolehdittava, että tuleva lainsäädäntö on mahdollisimman hyvä pohjoiskarjalaisten kannalta. 

VATE koordinoimaan valmistelua

Ennen kesää Pohjois-Karjalassa uudistusta ohjaamaan nimettiin valmistelutoimielin (VATE). Se koostuu mukana olevien organisaatioiden johtavista viranhaltijoista. VATE:en liittyvät hallinnolliset päätökset tekee maakuntahallitus, kunnes uudistukseen liittyvät lakipaketit on hyväksytty.  

VATE:n ohjauksessa toimii lisäksi valmistelutiimi, joka aloittaa työnsä syyskuun alusta. Osa henkilöistä on tiimissä osa-aikaisesti ja osa täysiaikaisesti. Tiimissä on tällä hetkellä yhdeksän jäsentä, mutta sitä täydennetään tarvittaessa.

Tiimissä ovat:

- muutosjohtaja Pekka Kuosmanen (tiimin vetäjä)
- hallintoasiantuntija Jari Aho
- projektijohtaja Jarno Turunen
- talousasiantuntija Seppo Tiainen
- ict-asiantuntija Juuso Ojasalo
- henkilöstöasiantuntija Heli Määttänen
- assistentti Jaana Hiltunen
- viestintä Rauno Jussila
- osallisuusasiantuntija Maarita Mannelin

Lisätietoja
Muutosjohtaja Pekka Kuosmanen, p. 050 63 997