Tiedotteet

Hyvinvointialueen vanhusneuvostosta tulee uusi ikäihmisten edunvalvoja Pohjois-Karjalassa

Hyvinvointialueuudistus vaikuttaa sekä Pohjois-Karjalan maakunnallisen nuorisovaltuuston että eläkeläisneuvottelukunnan asemaan. Ne siirtyvät Pohjois-Karjalan maakuntaliitolta Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle.

Laki hyvinvointialueesta määrittelee, että aluehallituksen on asetettava ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien turvaamiseksi hyvinvointialueen vanhusneuvosto. Nuorille vastaava elin on hyvinvointialueen nuorisovaltuusto tai nuorisoryhmä.

Nuorisovaltuusto siirtyy sellaisenaan hyvinvointialueen nuorisovaltuustoksi. Aluehallitus asettaa nuorisovaltuuston maaliskuussa 2022. Maakuntaliitto tulee kuitenkin jatkamaan nuorten parissa tehtävää työtä erityisen yhteistyösopimuksen pohjalta.

Eläkeläisneuvottelukunta lakkautetaan maakuntaliitosta sen jälkeen kun aluehallitus on asettanut vanhusneuvoston huhtikuussa 2022.

– Kun eläkeläisneuvottelukunnassa on ollut eläkeläisjärjestöjen edustajia, niin vanhusneuvostossa tulee olemaan yksi edustaja jokaisen kunnan vanhusneuvostosta. Lisäksi neuvostoon valitaan viisi edustajaa eläkeläisjärjestöistä. Pohjois-Karjalassa vanhusneuvostoon nimetään siis 18 henkilöä, kertoo hyvinvointialueen kumppanuuspäällikkö Marita Mannelin, joka koordinoi vanhusneuvoston toimintaa.

Maakuntaliiton koordinoimana eläkeläisneuvottelukunta toi maakunnan kehittämiseen vanhusväestön näkökulmaa vuodesta 2001 alkaen. Se tunnettiin alussa Pohjois-Karjalan eläkeläistyöryhmänä.

Eläkeläisneuvottelukunnan viimeinen kokous pidettiin perjantaina 4.3. kakkukahvien kera.

– Olipa vanhusneuvoston kokoonpano mikä tahansa, niin sen tärkein tehtävä on ajaa yhdessä eläkeläisten asioita ilman poliittista skismaa, neuvottelukunnan jäsen ja ex-puheenjohtaja Marjatta Räty sanoi.

Neuvottelukunnan jäsenet evästivät tulevaa vanhusneuvostoa olemaan tarkkana kotihoitoon ja omaishoitoon liittyvissä asioissa.

– Yleisellä tasolla sujuva palveluihin pääsy on turvattava, ja niitä palveluja on edelleen tärkeää saada oikeilta ihmisiltä. Tiedottaminen on erityisen tärkeää näin digiaikana, kuului eläkeläisneuvottelukunnan viesti.

Maakuntaliitto ja hyvinvointialue tekevät tulevaisuudessa yhteistyötä eläkeläisten asioiden edistämisessä. Maakuntaliitto muun muassa käyttää vanhusneuvostoa asiantuntijana.

Lisätiedot:

  • Mari Nupponen, hyvinvointi- ja koulutusasiantuntija (eläkeläisneuvottelukunnan koordinointi)Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, p. 050 512 3432, mari.nupponen@pohjois-karjala.fi,
  • Maarita Mannelin, kumppanuuspäällikkö (vanhusneuvoston toiminnan koordinointi), Pohjois-Karjalan hyvinvointialue, p. 013 330 4762, maarita.mannelin@pohjois-karjala.fi