Jorma Kotivuori kutsuu yksinäiset ja ikäih­miset saman pöydän ääreen

Nurmes­lainen Jorma Kotivuori järjestää tänä vuonna jo 25. kerran yksinäisten, eläke­läisten ja ikäih­misten joulu­juhlan. Hän on monen muunkin yhtei­söl­lisen tapah­tuman puuha­mies. Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto myönsi Kotivuo­relle Yksinäi­syyttä vähen­tävä teko ‑palkinnon maakun­ta­päi­vänä 31.8.

Jorma Kotivuoren järjes­tä­mästä joulu­juh­lasta on tullut jo käsite Pielisen Karja­lassa ja osin Pohjois-Savon puolella. Rauta­vaaran Metsä­kar­ta­nossa vietet­tä­viin juhliin kulje­te­taan ennak­koil­moit­tau­tu­misten perus­teella tänä vuonna vieraita kuudella linja-autolla ja muuta­malla pikkubussilla.

- Koko homma lähti siitä huomiosta, että pikku­jou­luissa juhlivat vain hyvätu­loiset ihmiset. Ensim­mäi­senä vuonna väkeä oli yhden linja-auton verran. Toisella kerralla tarvit­tiin kaksi linja-autoa ja kolman­nella kolme, Kotivuori muistelee alkua.

Yksinäisten, eläke­läisten ja ikäih­misten joulu­juhla on kokonais­val­tainen paketti, joka kestää lähemmäs kahdeksan tuntia. Parhaim­mil­laan samoissa juhlissa on laulanut kolme tango­ku­nin­gasta. Vieraat maksavat elämyk­sestä vain joulua­te­rian hinnan, loput katetaan lahjoi­tuk­silla ja avustuksilla.

- Kovin homma on varojen keruu. Yrittä­jiltä tulee vuosit­tain huomat­tava summa tukea ja siitä lämmin kiitos heille. Rahaa kuluu paljon pelkäs­tään kyydi­tyk­siin. Minulla on apuna talkoo­po­rukka joulu­juh­lassa, mutta muuten teen kaiken yksin viimei­seen päivään asti.

Kotivuoren mukaan joulu­juh­lissa on alkanut myös moni parisuhde eli ne ovat vähen­tä­neet yksinäi­syyttä joidenkin kohdalla pidem­mäksi aikaa.

Kotivuorta on kiittä­minen myös monesta muusta yhtei­söl­li­sestä tapah­tu­masta. Hän on muun muassa vienyt ihmisiä tutus­tu­maan patikoin­ti­reit­teihin, järjes­tänyt yövael­luksia naisille, onkiki­soja, hiihto­tem­pauksia sekä toteut­tanut jopa ”yömar­jas­tuksen” MM-kisat, jonka marja­saalis jaettiin vanhuk­sille. Hän juonsi vuosia Nurmeksen iltatoria ja kiersi huuto­kaup­pa­mekla­rina eri puolilla Savo-Karjalaa.

- Minulla on kova halu auttaa ja tuottaa hyvää mieltä. Se riittää, kun näen ihmisten hymyi­levän ja totta kai kiitok­setkin lämmit­tävät mieltä. Jos satun näkemään vanhemman ihmisen lumitöissä, niin kyllä minä pysäytän auton ja menen autta­maan, vaikka onhan minulla itsel­lä­nikin jo ikää. On mukavaa nähdä myös muiden innos­tuvan, esimer­kiksi viime vuonna eräs ilomant­si­lainen mummo halusi lahjoittaa 200 paria villa­sukkia joulu­juh­la­vie­raille jaettavaksi.

- Välillä meinaan väsyä, mutta pienen tauon jälkeen on taas kova into päällä. Eikä oma ikäkään vaikuta, kun on intoa ja kuntoa. Järjestän tapah­tumia niin kauan kuin terveyttä riittää.

Pohjois-Karjalan yhteinen pyrkimys on, että kukaan ei jää yksin. Siksi maakun­ta­liitto nostaa esille hyviä tekoja yhtei­söl­li­syyden puolesta ja palkitsee vuosit­tain yksinäi­syyttä vähen­tävän teon maakun­ta­päi­vänä. Maakun­ta­päivää vietet­tiin nyt seitse­mättä kertaa.

Yksinäi­syyttä vähen­tävä teko 2024: Jorma Kotivuori

  • Paljas­jal­kainen nurmes­lainen, 72-vuotias
  • Työsken­teli 25 vuotta teleasentajana
  • Oli mukana nuori­so­seu­ra­toi­min­nassa 25 vuotta
  • Vuoden liikut­taja Nurmek­sessa 2008
  • Perhee­seen kuuluvat avopuo­liso ja poika perheineen

Lisätiedot: Jorma Kotivuori p. 0400 572 160, markki­noin­ti­pääl­likkö Heli Räsänen, Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto p. 050 366 2597, [email protected]