Maakuntalippu ja -viiri

Pohjois-Karjalan maakunnan oma lippu ja viiri

Maakuntalippu

Pohjois-Karjalan maakuntalippu on virallinen lippu. Sen on hyväksynyt Pohjois-Karjalan maakuntahallitus ja se on vihitty käyttöön 8.6.1997.

Lipun virallinen selitys

Punaisessa lippukentässä valkoinen linnakekoroinen lipputangonpuoleinen pieli sekä keltainen kruunu, jonka alapuolella kaksi toisiaan vastaan iskevää käsivartta, joista oikea haarniskoitu pitelee miekkaa ja vasen, rengaspanssarin peittämä paljaassa kädessään käyrää sapelia; kaikki valkoista paitsi kahvat ja haarniskan liitosvanteet keltaisia.

Lipun käyttö

Pohjois-Karjalan maakuntalippua tulee kohdella ja kunnioittaa samalla tavalla kuin Suomen lippua.

Maakuntalipun käytöllä korostetaan kuuluvuutta Pohjois-Karjalan maakuntaan, jonka muodostavat alueen asukkaat, kunnat, yhteisöt ja yritykset. Mainittujen tahojen toivotaan käyttävän maakuntalippua kaikissa tilaisuuksissa, joissa halutaan korostaa ja kunnioittaa Pohjois-Karjalaan kuulumista.

Kun liputuksessa käytetään Suomen lippua, maakuntalippua, järjestö- tai yrityslippua ja vieraiden valtioiden lippuja, pätevät seuraavat yleissäännöt:

  • Kun lippusalkoja on kaksi, neljä, kuusi tai enemmän, on lippujen sijoituksessa arvokkain asemaheraldinen oikea puoli. Järjestys etenee heraldisesti oikealta vasemmalle eli yleensä katsojaan nähden vasemmalta oikealle (kun esimerkiksi rakennuksen edessä olevaa loppuriviä katsotaan kadulta).
  • Kun lippusalkoja on kolme tai viisi, on keskimmäinen paikka arvokkain. Viiden lippusalon rivistössä voidaan liputtaa myös siten, että heraldinen oikea puoli on arvokkain.

Maakuntaviiri

Viirin käyttö

Käytetään isännänviirinä ilmaisemaan läsnäoloa.

Viirin heraldiikka pohjautuu maakuntalippuun. Viiri on maakuntaviiri.

Lippu- ja viirityypit ja niiden hinnat

Lipun ja viirin kokoa valittaessa on huomioitava lipputangon korkeus.

Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24 %. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto pidättää itsellään oikeuden tarkistaa hintoja kustannusten muuttuessa. 

Tilaa Pohjois-Karjalan maakuntalippu tai -viiri

Voit tilata maakuntalipun tai -viirin tällä lomakkeella. Tilaukseen lisätään postimaksut. Lippuja ja viirejä voi ostaa käteisellä myös maakuntaliiton toimistosta (Pielisjoen linna, Siltakatu 2, Joensuu). 


    Pohjois-Karjalan maakuntalippu

    Lisätietoja