Tiedot­teet

Japani­lainen huippu­kokki saapuu Pohjois-Karjalaan syksyllä

Zaiyu Hasegawa on maineikas japani­lainen mesta­ri­kokki, jota odote­taan Pohjois-Karjalaan syksyllä 2023 Itä-Suomen Maa- ja kotita­lous­naisten vieraaksi. Hänen ravin­to­lansa Den on juuri nostettu maailman 50 parhaan ravin­tolan listalle.

Pohjois-Karjalan Japani-toimijat pääsivät maista­maan Hasegawan taidon­näyt­teitä maalis­kuun alkupuo­lella järjes­te­tyllä verkos­toi­tu­mis­mat­kalla Japaniin. Delegaatio pääsi myös Hasegawasta tehtyyn ohjel­maan, joka esitet­tiin 26.3. Japanin yleis­ra­dion NHK:n kanavalla. Kanavalla on yli 40 miljoonaa tilaajaa.

Japanin televi­siossa esitetty ohjelma avautuu tämän tiedot­teen lopussa olevasta linkistä. 

Miten karja­lan­pii­rakka ja sushi sopivat yhteen?

Maa- ja kotita­lous­naisten Itä-Suomen yritys­pal­ve­luiden hallin­noiman Elintar­vi­ke­viennin aloitus Japaniin ‑pilot­ti­hank­keen tavoit­teena on tuottaa ajanta­saista Japanin elintar­vi­ke­toi­mia­la­tie­tä­mystä, avata vienti­ka­navia sekä kartoittaa tärkeimmät myynti­ta­pah­tumat ja messut.

- Pilot­ti­hank­keen tärkein tavoite on avata ovia ja verkos­toja pohjois­kar­ja­lai­sille elintar­vi­ke­toi­mi­joille Japanissa ja tämä tavoite saavu­tet­tiin hienosti Tokion matkalla, kertoo hanke­vas­taava Jaana Puhakka.

Japani­lai­sessa liike­toi­min­ta­kult­tuu­rissa keskeistä on henki­lö­koh­taiset suhteet ja verkostot. Kauppa­suh­teiden aloit­ta­minen on pitkä prosessi.

- Pitkä­jän­teinen työ voi tuottaa parhail­laan hyvin tuottoisan ja sitou­tu­neen kauppa­suh­teen yhdellä maailman suurim­malla markki­nalla. Pilot­ti­hank­keen tulosten pohjalta lähde­tään raken­ta­maan laajempaa viennin edistä­mis­han­ketta. Karja­lan­pii­ra­kalla on tässä hankkeessa hyvinkin keskeinen rooli alueen elintar­vi­ke­toi­mi­joiden ja ‑toimialan tunnet­tuuden lisää­mi­sessä, Puhakka kertoo.

Pilot­ti­hank­keen on rahoit­tanut Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) ‑määrä­ra­halla.

Täydentää metsä­bio­ta­lous­yh­teis­työtä

Elintar­vi­ke­hanke jatkaa osaltaan yhteis­työtä Pohjois-Karjalan maakunnan ja Naganon prefek­tuurin aluehal­linnon välillä. Alueet ovat tehneet yhteis­työtä metsä­bio­ta­lou­dessa muutaman vuoden ajan, minkä tulok­sena pohjois­kar­ja­laiset ovat päässeet myymään metsä­alaan liittyviä palve­luita, koulu­tusta ja koneita Japaniin.

- Viennin lisää­mi­selle Japanin markki­noille on hyviä mahdol­li­suuksia maakunnan eri tuotteille. Suomi-brändi on tunnettu ja arvos­tettu. Pohjois-Karjalan kauppa­ka­mari on avannut suhteet muun muassa suoma­lai­seen kauppa­ka­ma­riin Japanissa. Sen kautta voi avautua ovia suoraan yritysten korkeim­piin kerrok­siin, jossa yritysten päättäjät istuvat. Metsä­bio­sek­tori on saanut hyviä avauksia Japaniin, joista voi kehittyä isoa kauppaa yrityk­sille ja oppilai­tok­sille. Fact finding ‑matka osoitti, että myös muiden toimia­lojen tuotteilla, kuten elintar­vik­keilla olisi Japanissa kysyntää, kertoo matkalle osallis­tunut Pohjois-Karjalan kauppa­ka­marin toimi­tus­joh­taja Antti Toivanen.

Lisätiedot:

  • MKN Yritys­pal­velut, ProAgria Itä-Suomi, Elintar­vi­ke­viennin aloitus Japaniin ‑hanke, hanke­vas­taava Jaana Puhakka, p. 040 301 2468, [email protected],
  • Pohjois-Karjalan kauppa­ka­mari, toimi­tus­joh­taja, Antti Toivanen, p. 050 327 7732, [email protected]
  • Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto, maakun­ta­joh­taja Markus Hirvonen, p. 050 357 7739, [email protected],
  • Karelia-ammattikorkeakoulu, Pohjois-Karjalan ja Japanin Naganon metsä­bio­ta­lous­yh­teis­työn kehit­tä­minen 2020–2022 ‑hanke, projek­ti­pääl­likkö Petteri Ryhänen, p. 046 922 5621, [email protected]