Tiedot­teet

Pohjois-Karjala palkkasi kolme vaate­suun­nit­te­lijaa kesätöihin – kierto­ta­lous­tee­maiset luomukset esillä Flow-festivaaleilla

Pohjois-Karjala on palkannut kolme nuorta vaate­suun­nit­te­lijaa poikkeuk­sel­li­seen kesätyöhön. Juha Vehmaan­perä, Elina Heilanen ja Priss Niini­koski pääsevät luomaan uuden asusteen tai vaatteen kierto­ta­lous­teeman pohjalta sekä tulkit­se­maan Pohjois-Karjalaa uudesta näkökulmasta.

Luomukset ovat esillä suosi­tulla Flow-festivaalilla, ja suunnit­te­li­joiden matkaa voi seurata myös heidän sometileillään.

- Kyseessä on poikkeuk­sinen kesätyö­malli, joka on suunnattu valta­kun­nal­li­sesti muodista kiinnos­tu­neille nuorille aikui­sille. Tämän kampanjan kautta haluamme puhutella aivan uuden­laista kohde­ryhmää merki­tyk­sel­li­sellä viestillä. Redesigner-projekti osoittaa, että jätteenä pidetty raaka-aine voi saada uutta arvoa ja uuden elämän luovan suunnit­telun kautta. Teema kiinnostaa, sillä saimme yhteensä 88 aivan loistavaa hakemusta, Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton markki­noin­ti­pääl­likkö Heli Räsänen kertoo.

Pohjois-Karjala on tänä vuonna Flow-festivaalien viral­linen kumppani, joka sekin on aluemark­ki­noin­nissa uuden­lainen avaus. Valinnat suunnit­te­li­joista teki pohjois­kar­ja­laiset juuret omaava Camperin luova johtaja Achilles Ion Gabriel, joka on myös mukana Pohjois-Karjalan showroo­missa Flow’ssa.

- Hakijoiden taso oli mieles­täni korkea­laa­tuinen. Valittu kolmikko on monipuo­linen, inspi­roiva ja kaikkien tyylit sopivat loista­vasti tähän tehtä­vään. Priss Niini­koski yhdis­telee vaikut­ta­vasti materi­aalia. Loppu­tulos on maksi­maa­linen, muttei väkinäinen. Hänellä on selkeä oma vahva tyyli. Elina Heila­sella on upea orgaa­ninen tyyli freesillä tavalla. Mukana on hitunen poetiikkaa ja jotain muutakin mystistä. Juha Vehmaan­perän neule­ma­te­ri­aalit ovat täysin omaa luokkaansa. Tyyli on ihana, täysin hullu, mutta samalla täysin järkeen­käypä, Ion Gabriel linjaa.

Valitut redesig­nerit pääsevät tulkit­se­maan Pohjois-Karjalaa ulkopuo­lisen silmin.

- Pohjois-Karjala ei ole minulle alueena erityisen tuttu, mutta odotan innois­sani, että pääsen sukel­ta­maan pintaa syvem­mälle. Hyödynnän töissäni paljon teolli­suuden ylijäämää ja uusio­käytän jo olemassa olevaa materi­aalia. Tällä hetkellä työstän projektia, joka yhdistää 3D-tulostusta sekä perin­teistä virkkausta ja neuletta. Redesigner-työtäni tulen lähes­ty­mään myös kokei­levan, kestävän ja ennak­ko­luu­lot­toman suunnit­telun kautta, Juha Vehmaan­perä sanoo.