Tiedot­teet

Pohjois-Karjalan Vuoden kyläksi 2023 Puhos, kunnia­mai­ninta Ylä-Valtimolle

Pohjois-Karjalan Kylät ry ja Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto ovat valin­neet Pohjois-Karjalan Vuoden kyläksi 2023 Puhoksen Kiteeltä.  

Perus­te­luis­saan valin­ta­raati toteaa: Puhok­sessa tehdään laaja-alaista, sauma­tonta ja hedel­mäl­listä yhteis­työtä. Kylän yhtei­söl­li­syys on aitoa, vilpi­töntä, vastaa­not­tavaa ja vieraanvaraista.

Kiteen Puhok­sessa on viimeisen kahden vuoden aikana saatu aikaan merkit­tävä muutos kylän virey­dessä ja yhtei­söl­li­syy­dessä. Keskei­sessä roolissa, kanta­vana ja kokoa­vana voimana tämän muutoksen toteut­ta­mi­sessa on ollut keväällä 2021 perus­tettu Puhoksen kehit­tä­mi­syh­distys ry, joka on yhdessä kylän ja alueen aktii­visten asukkaiden, yhdis­tys­toi­mi­joiden, yrittä­jien, Keski-Karjalan Jetinan ja Kiteen kaupungin kanssa toteut­tanut kymmeniä kehittämistoimenpiteitä. 

Puhok­sessa vallit­seva osallis­tava ja kekse­liäs tekemisen meininki säteilee laajalle. Kylä on mainio esimerkki ja malli muillekin maakunnan kyläyh­tei­söille: muutos on mahdol­lista haasta­vis­sakin toimin­tao­lo­suh­teissa, yhdessä tehden ja toisiinsa luottaen.

Lisäksi Pohjois-Karjalan Kylät ry ja Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto palkitsee Vuoden kylä 2023-kilpailun kunnia­mai­nin­nalla Ylä-Valtimon kylän Nurmek­sesta ansiok­kaasta työstä alueen, kylätoi­minnan ja kyläläisten hyväksi.

Kylässä on osallis­tava, iloinen ja rento tekemisen meininki. Ylä-Valtimon kylä edustaa esimer­kil­li­sesti pohjois­kar­ja­laista kylätoi­mintaa tehden suunni­tel­mal­lista ja pitkä­jän­teistä työtä sekä kylän elinvoiman että ympäristön hyväksi.

Vuoden kylän valin­nalla halutaan nostaa esiin kylien monipuo­lista toimintaa ja lisätä kylätoi­minnan tunnet­ta­vuutta ja näkyvyyttä. Tavoit­teena on löytää aktii­visia kyliä, tulok­sel­lista kylätoi­mintaa ja saada hyviä esimerk­kejä kylien toimin­nasta ja yhteistyöstä.

Voitta­ja­kylä pääsee ehdolle valta­kun­nal­li­seen Vuoden Kylä ‑kilpai­luun, jonka järjestää Suomen Kylät ry.

Tunnus­tukset julkis­tet­tiin lauan­taina 10.6. Vanhassa Puhok­sessa, Puhos­kar­tanon leikki­puis­tossa Avoimet kylät ‑päivän yhteydessä.

Lisätiedot: toimin­nan­joh­ta­jaja, kyläasia­mies Maarit Hämäläinen-Koljonen, p. 044 294 0800, [email protected]