Tiedotteet
Ruokamme maustetaan revontulilla ja kesäyön auringolla
European Region of Gastronomy ‑titteli siirtyi Saimaalle keskiviikkona. Vuosi 2024 on gastronomian juhlavuosi Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.
Saimaalla on syytä juhlaan. Odotettu gastronomian juhlavuoden titteli siirtyi nykyiseltä ERG-alueelta Hauts-de-Francelta Saimaalle keskiviikkona 22.11. Le Touquetin kunnassa pidetyssä juhlavassa gaalassa, jossa myös palkittiin European Young Chef Award ‑kilpailun voittajat.
Tittelin luovutuksen merkiksi Saimaalle lahjoitettiin ranskalaisen taiteilijan tekemä soihtu, jota oli vastaanottamassa pohjoiskarjalainen Taste Saimaa Ambassador Anni Korhonen.
– Ranskalaiset laittavat ruokaa intohimolla, mutta me suomalaiset käytämme kokkaamiseen ripauksen taikuutta. Ruokamme maustetaan revontulilla ja kesäyön auringolla. Jokaisella ruoka-alueella on omat erityispiirteensä, enkä keksi parempaa tapaa käydä gastronomista keskustelua maiden välillä kuin tällaiset tapahtumat, jotka tuovat lahjakkaita ihmisiä yhteen eri puolilta Eurooppaa, kiitteli Korhonen juhlapuheessaan.
Gaala oli osa Ranskassa tällä viikolla järjestettyä European Young Chef Award ‑kilpailua, jossa nuoret kokit eri European Region of Gastronomy ‑alueilta kilpailivat omalla perinneruoka-annoksellaan. Kilpailua järjestää ERG-titteliä hallinnoiva järjestö International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT), joka on ruokamatkailun edistämiseen keskittyvä eurooppalainen verkosto.
Saimaan ruokaperinnettä kilpailussa edusti Samiedussa kokiksi opiskeleva Matias Roisko, joka kuha-annoksessaan yhdisteli Saimaan metsän ja järven makuja.
Juhlavuosi on hieno mahdollisuus koko Saimaalle
Saimaan gastronomian juhlavuoden odotetaan tuovan alueelle uusia ruokamatkailijoita vuoden 2024 aikana. Juhlavuoden koordinaatiohankkeen johtaja Sari Kaasinen on innoissaan siitä, miten juhlavuosi on jo inspiroinut alueen toimijoita. Juhlavuotta valmistellaan yhteistyössä Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan sekä Etelä-Karjalan kanssa.
– Juhlavuosi kokoaa yhteen kolmen maakunnan toimijat kehittämään alueen ruokamatkailua. Tarkoitus on yhdistää ruokaa, taidetta ja kulttuuria uudenlaisiksi elämyksiksi, joiden kautta Saimaata voi kokea kaikin aistein.
Juhlavuoden tapahtumakalenteri on nyt tekeillä, ja siihen voi jo ilmoittaa vuodelle 2024 suunniteltuja tapahtumia.
– Juhlavuoden viralliseen kalenteriin ilmoitetut tapahtumat saavat sekä kansallista että kansainvälistä näkyvyyttä. Nyt haluamme erityisesti kutsua vuoden alkukolmannekselle suunniteltuja tapahtumia ilmoittautumaan, jotta pääsemme hehkuttamaan niitä esitteissämme sekä tiedotteissa.
Tapahtumia voi ilmoittaa Taste Saimaan sivustolla osoitteessa www.tastesaimaa.fi/tapahtumahaut. Sivulla on ohjeet tapahtuman ilmoittamiseen sekä myös tapahtumilta vaadittavat kriteerit.
Juhlavuosi pyörähtää käyntiin helmikuun alun avajaisviikonlopulla, jolloin luvassa on hieno avajaisgaala, Koko Saimaa pilkkii ‑tempaus, esittävää taidetta jäällä sekä muuta inspiroivaa ohjelmaa.
– Avajaispaikkakunta selviää 4.12, ja samalla tiedotamme jo ensimmäisistä juhlavuoden tapahtumista sekä tempauksista. Luvassa on hieno vuosi, joka tulee nostamaan alueemme helmet näyttävästi esiin, iloitsee Kaasinen.
Lisätietoja: hankejohtaja Sari Kaasinen, 040 636 1469, [email protected], viestintäasiantuntija Hanna Partanen, 040 653 5245, [email protected]