Tiedot­teet

Karjalan ja Savon ratojen paran­ta­minen aloitet­tava pikaisesti

Itä-Suomen neuvot­te­lu­kunta edellyttää, että Karjalan ja Savon ratojen paran­ta­minen käynnistyy välit­tö­mästi. Raideyh­teydet ovat elintär­keitä itäisen Suomen elinkei­noe­lä­mälle ja henki­lö­lii­ken­teelle sekä koko Suomen talouden kannalta keskei­sille tavara­vir­roille. Rataverkko ei saa enää rapistua, vaan raide­lii­ken­teestä on tehtävä aidosti Suomen kilpailukykytekijä.

Nykyi­sessä Suomen julkisen talouden tilan­teessa kustan­nus­te­hok­kainta on kunnostaa japarantaa nykyiset Karjalan ja Savon radat. Perus­kor­jauksen yhtey­dessä on talou­del­li­sesti viisasta toteuttaa myös muutokset, jotka nopeut­tavat yhteyksiä. Erityi­sesti välitys­kykyä paran­tavia sekä kuljetus- ja matka-aikoja lyhen­täviä ohitus­paik­koja tarvi­taan lisää.

Turval­li­suus­po­liit­tisen tilan­teen muutos lisäsi entises­tään tavara­lii­ken­nettä Karjalan ja Savon radoilla. Kulje­tukset siirtyivät kulke­maan maan rajojen sisälle – erityi­sesti Karjalan ja Savon radoille sekä Kotka-Haminan satamaan. Vienti­kul­je­tusten ohella erityi­sesti Kaakkois-Suomessa sijait­sevan metsä­teol­li­suuden keskit­tymän puuraaka-aineen kysynnän muutokset siirsivät kulje­tus­vir­toja Itä-Suomen radoille. Tämä merkit­tävä muutos kuormittaa suuresti erityi­sesti yksirai­teisia osuuksia, eikä välitys­kyky enää riitä.

Raideyh­teydet ovat elintär­keitä Suomen teolli­suu­delle ja huolto­var­muu­delle, erityi­sesti metsä‑, kaivannais- ja kemian­teol­li­suuden raaka-aine- ja tuote­kul­je­tuk­sille, raaka­puu­kul­je­tuk­sille sekä pitkä­mat­kai­selle henkilöliikenteelle.

Raideyh­teyk­sien kunnos­ta­minen parantaa Itä-Suomen saavu­tet­ta­vuutta erityi­sesti tavara- mutta myös henki­lö­lii­ken­teessä. Kun tavara­lii­ken­teen kustan­nus­te­hok­kuus paranee, siirtyy liikenne valta­teiltä raiteille. Samalla henki­lö­lii­ken­teen matka-ajat lyhenevät ja täsmäl­li­syys paranee.

Joensuussa 19.2.2024,

ITÄ-SUOMEN NEUVOT­TE­LU­KUNTA

Markus Hirvonen, maakun­ta­joh­taja, Pohjois-Karjala, Itä-Suomen neuvot­te­lu­kunnan puheen­joh­ta­ja­maa­kunta 2024

Pentti Mäkinen, maakun­ta­joh­taja, Etelä-Savo

Satu Sikanen, maakun­ta­joh­taja, Etelä-Karjala

Riikka Pirkka­lainen, maakun­ta­joh­taja, Kainuu

Tytti Määttä, maakun­ta­joh­taja, Pohjois-Savo