Puhoksen leikkikenttä, jossa perheitä.

Puhos valit­tiin Suomen vuoden kyläksi 2024

Kiteellä sijait­seva Puhoksen kylä on valittu Suomen vuoden kyläksi 2024. Valinnan teki Suomen Kylät ry:n raati. Puhos valit­tiin viime vuonna Pohjois-Karjalan vuoden kyläksi.

Valta­kun­nal­li­sessa valin­nassa paino­te­taan kylien kehit­tä­misen suunni­tel­mal­li­suutta, pitkä­jän­tei­syyttä ja uutta luovaa toimintaa sekä tulevai­suu­teen suuntau­tu­mista. Erityi­sesti otetaan huomioon kylän kehit­tä­minen laaja-alaisesti, miten on järjes­tetty kunnan ja kylän välinen suhde, lähipal­ve­lujen tuotteis­ta­minen ja uudel­leen järjes­tä­minen, avoin tiedot­ta­minen, yhteis­työn sujuminen sekä elinkei­nojen edistäminen.

Raatiin teki vaiku­tuksen muun muassa Puhoksen yhtei­söl­li­syys, jonka takana ovat niin aktii­viset asukkaat kuin yhdis­tys­toi­mi­jatkin. Kylä on edennyt kohti yhteisiä tavoit­teita yhteis­työssä yrittä­jien ja Kiteen kaupungin kanssa. Kylän väkeä eivät ole lannis­ta­neet sahan ja kaupan lopet­ta­miset, ja kyläkou­lu­kaan ei ole enää itsestäänselvyys.

- Valin­ta­raati oli vaikut­tunut kylän ja kaupungin esimer­kil­li­sestä yhteis­työstä. Kylän suunni­telmia ei vastus­teta, vaan aletaan yhdessä mietti­mään yhteis­työ­mah­dol­li­suuksia. Haasteista huoli­matta kylä on pystytty pitämään elinvoi­mai­sena, ja kyläkoulun ja päivä­kodin säilyt­tä­misen merkitys on hyvä esimerkki muille, toteaa Suomen Vuoden Kylä ‑raadin ja Suomen Kylät ry:n puheen­joh­taja Arto Pirtti­lahti.

Salapu­hos­laisia ja kumppanuussopimuksia

Puhoksen kehit­tä­mi­syh­distys ry:n puheen­joh­taja Kaisu Leinonen kertoo, että voitto on suuri kunnia­no­soitus. Lisäksi se on tunnustus kaikille, jotka useiden vastoin­käy­misten jälkeen eivät jää mureh­ti­maan asioita, vaan tarttuvat toimeen ja jatkavat hyvää työtä oman kylänsä hyväksi.

- Suomen parhaan kylän voima on toime­lias kyläyh­teisö, mutta viime aikoina nouseva trendi kyläl­lämme on “salapu­hos­lai­suus”. Meille on muuttanut useita ihmisiä, jotka ovat omien alojensa ehdotonta huippua. He arvos­tavat omaa rauhaa ja rentoa ilmapiiriä. Omankin kokemuk­seni mukaan Puhok­seen juurtuu nopeasti ja voi vaan todeta: tänne minä kuulun, täällä minä haluan asua.

– Kumppa­nuus­so­pi­muk­siin pohjau­tuva yhteistyö Kiteen kaupungin kanssa on osoit­tau­tunut ensiluok­kai­seksi tavaksi toteuttaa kehit­tä­mi­si­deoita nopeasti ja kustan­nus­te­hok­kaasti. Tämän toimin­ta­mallin haluai­simme leviävän kaikkialle. Menes­tyk­semme ei ole salai­suus. Toisin sanoen, saa kopioida, kannustaa Leinonen.

Pohjois-Karjalan vuoden kylä 2024 julkis­te­taan Avoimet kylät ‑päivänä 8. kesäkuuta. Valinnan tekee Pohjois-Karjalan Kylät ry ja maakun­ta­liitto. Voittajaa esite­tään myös valta­kun­nal­li­seksi vuoden kyläksi.