Uudet markkina-alueet luovat uskoa tulevaan

Pohjois-Karjalan yritys­sek­torin liike­vaihto oli viime vuonna 8,73 miljardia euroa. Inflaa­tion ja korkojen nousun lisäksi yritys­toi­mintaa rasitti erityi­sesti metsä­teol­li­suu­dessa tuotteiden vienti­hin­tojen raju lasku. Metal­li­teol­li­suuden vienti jatkoi kuitenkin kasvua, vaikka tilanne ei ole ollut helppo. 

Kauppa­mari vahvistaa lakisää­tei­senä tehtä­vänä yritysten ulkomaan­kaupan asiakir­joja. Pohjois-Karjalassa ne vahvis­te­taan kauppa­ka­marin toimis­tolla. Vahvis­ta­miemme asiakir­jojen määrä kasvoi viime vuonna 5 %, kun valta­kun­nal­li­sesti määrä laski 14 %. Venäjän-kaupan loppu­misen jälkeen uusia markki­noita on etsitty kuumei­sesti ja myös löydetty. Ilahdut­ta­vasti asiakir­joja on laadittu useiden yritysten tuotteille aivan uusille mante­reille ja markkina-alueille. Muun muassa USA:n markkinat ovat olleet kasvussa. Uudet pääna­vaukset antavat toivoa tulevasta. 

Lakkojen vuoksi ulkomaan­kaupan asiakir­joissa tapahtui roima lasku. Maalis­kuussa 2024 asiakir­joja vahvis­tet­tiin Pohjois-Karjalassa noin kolmannes vähemmän kuin vuosi sitten. Uusia vienti­reit­tejä joudut­tiin hakemaan mm. Ruotsin kautta ja kulje­tus­kus­tan­nuksia syntyi roimasti enemmän. Tässä talou­del­li­sessa tilan­teessa tähän ei olisi varaa. 

Toimivat liiken­neyh­teydet ovat elinkei­no­toi­minnan perus­e­del­lytys. Asiak­kaat vaativat yhä enemmän vastuul­li­suutta, luotet­ta­vuutta ja yhteis­työtä. Toimi­tus­var­muus on valitet­ta­vasti syönyt luotettavuutta. 

Kauppa­ka­marin tavoit­teena on edistää kestävää kilpai­lu­kykyä ja menes­tystä, kasvattaa alueel­lista itsetuntoa sekä nostaa vahvuuk­sis­taan ylpeänä kehit­tävän osaamis­maa­kunnan imagoa. Maakunnan vahvuuksia tuodaan esiin osaamisen ja innova­tii­visen toiminnan kautta. Pohjois-Karjala on opinto‑, yritys– ja työpaik­ka­mah­dol­li­suuk­sien maakunta, jossa on suuret luonnonvarat. 

Hyvät esimerkit luovat tulevai­suu­de­nuskoa, jota Pohjois-Karjala tarvitsee kehit­tääk­seen vahvuuk­siaan ylpeänä. Maakun­nas­samme on maail­man­luokan osaamista ja yrityksiä, ne on tuotava laajasti esille. 

Antti Toivanen 
toimi­tus­joh­taja 
Pohjois-Karjalan kauppa­ka­mari