Matkustajajuna Joensuun Niittylahden peltomaisemissa.

Kunta­joh­tajat: Joensuun ja pääkau­pun­ki­seudun välisestä junayh­tey­destä saatava tunti pois

Pohjois-Karjalan kunta­joh­tajat esittävät, että Joensuun ja pääkau­pun­ki­seudun välistä matka-aikaa junalla on lyhen­net­tävä tunnilla. Pullon­kaulat ovat jo tiedossa ja niitä voi lähteä poista­maan nopeasti.

Saavu­tet­ta­vuuden paran­ta­minen on tärkeimpiä Pohjois-Karjalan elinvoimaa kasvat­tavia toimen­pi­teitä. Raide­lii­ken­tee­seen panos­ta­minen parantaa matka-aikoja henki­lö­lii­ken­teessä, mutta helpottaa myös yritysten tavara­vir­tojen liikku­mista merisa­ta­mien ja maakunnan välillä.

Matka-ajan lyhen­tä­minen tunnilla on kunnian­hi­moinen mutta realis­tinen tavoite. Tämä edellyttää Karjalan radan paran­nus­toi­mien kiireh­ti­mistä. Kaikista kustan­nus­te­hok­kain toimen­pide on nykyisen Karjalan radan paran­ta­minen. Selvi­tysten mukaan Joensuun ja Imatran välisen osuuden perus­kor­jauk­sella ja paran­ta­mis­toi­milla matka-aikaa on mahdol­lista lyhentää 16 minuuttia. Uudet ohitus­paikat antavat mahdol­li­suuden lisätä tavara­lii­ken­teen junia, mutta myös uusia junavuo­roja henkilöliikenteeseen.

Muita toimen­pi­teitä ovat Imatran ja Luumäen välisen rataosan nopeu­tus­toimet, lento­rata ja Itärata. Lento­radan toteut­ta­mi­sella kauko­lii­kenne saadaan kytkettyä Helsinki–Vantaan lentoa­se­maan, ja Itärata oikaisee Kouvo­lasta suoraan Porvoon kautta pääkaupunkiseudulle.

Samalla on huoleh­dit­tava, että verkko­yh­teydet toimivat koko matka-ajan mahdol­lis­taen työsken­telyn. Myös junaka­luston kehit­tä­mi­seen on panostettava.

Perus­kor­jausta myös Joensuusta pohjoi­seen tulee aktii­vi­sesti edistää. Matkailu Pielisen Karja­lassa kasvaa kovaa vauhtia ja sujuvampi junalii­kenne palvelee myös tätä kasvua.

Toimen­pi­teet Pohjois-Karjalan saavu­tet­ta­vuuden paran­ta­mi­seksi ovat tiedossa. Koko maakunta on sitou­tunut edistä­mään raide­lii­ken­teen matka-ajan lyhentämistä.

Pohjois-Karjalan kunta­joh­tajat vierai­livat Ylä-Savossa 6.–7.8.  ja pitivät samassa yhtey­dessä kesäkokouksen.

Lisätie­toja