Joensuun seudun talous kääntyy kasvuun 

Talous jatkoi toisenkin peräk­käisen vuosi­puo­liskon supis­tu­mis­taan. Toinen kvartaali antaa kuitenkin jo viitteitä talouden suunnan taittu­mista 1,3 prosentin kasvul­laan. Joensuun seutu­kunnan yrityk­sien liike­vaihto ensim­mäi­sellä vuosi­puo­lis­kolla oli 3,5 miljardia euroa, jossa laskua 1,7 %. Maalis­kuun lakot supis­tivat merkit­tä­västi yrityk­sien liike­vaihtoa vuoden alussa. 

Teolli­suuden liike­vaihto supistui 49 miljoonaa euroa ja vastaa­vasti muiden palve­luiden liike­vaihto kasvoi 12,6 miljoonaa euroa. Suhteel­li­sesti eniten kasvoi kiinteis­töala, 7,8 %. Myös muovi­tuot­teiden valmistus kasvoi 6,8 %, mikä perustui toisen vuosi­nel­jän­neksen vahvaan kasvuun (+16,6 %).  

Viennin kehitys oli myönteistä Joensuun seudulla. Vienti kasvoi 3,4 %, mikä vastaa 20,9 miljoonan euron lisävientiä. Kehitys oli tarkas­te­lu­jak­solla oleel­li­sesti valta­kunnan keskiarvoa parempi, sillä koko maan vienti supistui lähes 10 %. Erityi­sesti muovi­tuot­teiden valmistus siivitti Pohjois-Karjalan vientiä, vienti kasvoi maakun­nassa 1,8 %. Suhteel­li­sesti suurinta viennin kasvu oli Outokum­mussa 21,5 %, mikä tarkoittaa 6,5 miljoonan euron lisävientituloja. 

Raken­ta­mi­sessa volyymi on kuluneen kahden­toista kuukauden aikana laskenut yli 100 miljoonaa euroa, josta alkuvuoden osuus on 41 miljoonaa euroa. Teolli­suuden lasku on painot­tunut vahvasti metal­li­teol­li­suu­teen, 37,2 miljoonaa euroa. Se on yli 75 % koko teolli­suuden laskusta. 

Suurin euromää­räinen kasvu Joensuu seutu­kun­nalla tuli muista palve­luista, 12,6 miljoonaa euroa, ja suhteel­li­sesti tarkas­tel­tuna hyvin kasvoi myös matkailu, 3,2 %.   

Kaikkien toimia­lojen työvoi­ma­tarve supistui 1,6 %, ja suurinta muutos oli raken­ta­mi­sessa (-9.2 %) ja teolli­suu­dessa (-4,3 %). Maakunnan työllisten määrä säilyi työlli­syys­kat­sauk­sien perus­teella ensim­mäisen vuosi­puo­liskon kuluessa vakaana. 

Inflaa­tion hidas­tu­minen ja korkojen lasku on lisännyt inves­toin­tiak­tii­vi­suutta, mutta konkurs­sien määrän ennus­te­taan kuitenkin jatkavan kasvuaan. Rahoi­tuksen saata­vuuden haasteet näkyvät edelleen useiden yrityk­sien arjessa. 

Merkit­tävät puhtaa­seen siirty­mään liittyvät inves­toinnit etenevät, ja erityi­sesti energian tuotta­mi­seen liittyviä inves­toin­tiai­keita Joensuun seudulla on runsaasti. Kanta- ja jakelu­verk­kojen kapasi­teetti tulee paikal­li­sesti täytty­mään lähivuo­sien aikana. Lukuisat alkusyksyn aikana järjes­tetyt yritys­ta­pah­tumat ovat kerän­neet laajoja yleisöjä, mikä osaltaan kertoo talouden piris­ty­mi­sestä ja käänteestä kohti kasvua. 

Lähde: Tilas­to­keskus, Asiakas­koh­tainen suhdan­ne­pal­velu; aineiston käsit­tely: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Tomi Haring
toimi­tus­joh­taja
Business Joensuu