Lieksassa liike­vaihdot kasvun tielle toisella vuosi­nel­jän­nek­sellä 

Lieksa­laisten yritysten liike­vaihdon kasvu­luvut ovat olleet molli­voit­toiset vuoden 2022 viimei­sestä neljän­nek­sestä lähtien. Kuluva vuosi näyttää tuovan tähän trendiin muutoksen. 

Tammi-kesäkuussa yritys­sek­torin liike­vaihto laski vajaalla kolmella miljoo­nalla eurolla (-1%) vuoden 2023 vastaa­vaan aikaan verrat­tuna. Teolli­suuden liike­vaihto laski ‑2,2 % ja muiden toimia­lojen liike­vaihto kasvoi 0,7 %. 

Kun tarkas­tel­laan asiaa vuosi­nel­jän­nek­sit­täin, niin ensim­mäi­sellä neljän­nek­sellä on kehitys ollut vielä negatii­vinen (-6,4 %), mutta toisella vuosi­nel­jän­nek­sellä on päästy koko talouden osalta positii­vi­seen kasvuun (+4,0 %).  

Ilahdut­tavaa on varsinkin teolli­suuden hyvä kehitys toisella vuosi­nel­jän­nek­sellä, jolloin yritysten liike­vaihto kasvoi 8,3 % vuoden 2023 vastaa­vaan ajankoh­taan verrattuna. 

Yksit­täisten toimia­lojen tietoja ei Lieksan suhdan­ne­tie­doista saada, joten arviointi täytyy tehdä Pielisen Karjalan tasolla. Merkit­tävin kasvu­luku on elintar­vi­ke­teol­li­suuden toimia­lalla (+5,6 %). Myös majoitus- ja ravit­se­mus­toi­minta oli hyvässä 3,4 prosentin kasvussa. 

Pelkäs­tään Lieksassa rekis­te­röi­tyjen yöpymisten määrä kasvoi ensim­mäi­sellä vuosi­puo­lis­kolla 18,3 %, ja erityisen ilahdut­tavaa on ollut keskieu­roop­pa­laisten matkai­li­joiden kasvava määrä Kolilla. Matkai­lijat tulevat nyt muista maista kuin Venäjältä. 

Yksit­täi­sistä toimia­loista merkit­tävin lasku oli raken­ta­misen toimia­lalla, joka supistui 23,4 %. 

Vaikka yritysten liike­vaihdot kääntyivät nousuun toisen kvartaalin aikana, on kasvu edelleen haurasta. Voimak­kaampi kasvusy­säys vaatii vielä korkojen alene­mista, jotta luottamus sekä yritysten että yksityisten henki­löiden osalta talou­teen palautuu. 

Korkojen lasku vauhdit­taisi uusia inves­toin­teja, jotka ovat välttä­mät­tömiä kasvun pohjan vahvistumiselle. 

Lähde: Tilas­to­keskus, Asiakas­koh­tainen suhdan­ne­pal­velu; aineiston käsit­tely: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Heikki Rusanen
toimi­tus­joh­taja
Lieksan Kehitys