Maakuntaliiton logo

Taidetta ja kulttuuria tulee tukea tasapuo­li­sesti koko maassa

Mahdol­li­suus tuottaa kulttuu­ri­pal­ve­luita myös pienissä kunnissa ja maaseu­tua­lueilla vaatii valtiolta suunni­tel­mal­li­suuden lisäksi talou­del­lista tukea, painottaa Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto kulttuu­ri­po­liit­tista selon­tekoa koske­vassa kannanotossaan.

Päämi­nis­teri Orpon halli­tuksen käynnis­tämän kulttuu­ri­po­liit­tisen selon­teon tarkoi­tuk­sena on kehittää Suomen taide- ja kulttuu­ri­po­li­tiikkaa pitkä­jän­tei­sesti. Selon­teko on erään­lainen valta­kun­nal­linen kulttuu­ri­stra­tegia, joka tulee tulevina vuosina määrit­te­le­mään mm. valtion rahoi­tuksen kohden­ta­misen perus­teita ja kehit­tä­mis­työn suuntia. Edellinen kulttuu­ri­po­liit­tinen selon­teko on vuodelta 2011.

Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto toteaa, että uuden kulttuu­ri­po­liit­tisen selon­teon laati­minen on erittäin tärkeää, jotta toiminnan perus­e­del­ly­tykset, rahoitus ja tarjonnan katta­vuus taataan koko Suomen alueella. Kulttuuri vahvistaa myös yhteis­kunnan kriisinkestävyyttä.

- Kulttuuri ja luovat alat ovat osa kuntien elinkei­no­toi­mintaa, ja luovat maakun­tiin elinvoimaa, veto- ja pitovoimaa. Ne tulee nostaa vahvemmin mukaan Suomen elinkei­no­ke­hit­tä­mi­seen, maakun­ta­liitto evästää.

Aluetason kehit­tä­mi­sessä tulee huomioida sekä maakun­tien ominais­piir­teet että alueiden välinen yhden­ver­tai­suus. Maakun­tien liitoilla voisi olla vahvempi rooli kuntien kulttuu­ri­toi­minnan tukemi­sessa, kehit­tä­mi­sessä ja koordi­noin­nissa sekä alueelle kanavoi­tuvan rahoi­tuksen jakamisessa. 

Maakun­ta­liiton kannan­otto löytyy osoit­teesta https://dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net/PKMKL/kokous/2024104–5‑16975.PDF.

Pohjois-Karjala on mukana myös Manner-Suomen maakun­tien liittojen yhtei­sessä kanna­no­tossa, johon voi tutustua osoit­teessa https://pohjois-karjala.fi/wp-content/uploads/2024/05/Manner-Suomen-kannanotto-Kulttuuripoliittinen-selonteko-16.5.2024.pdf.

EU-rahastojen hallin­ta­jär­jes­telmä vaikeut­tanut hankkeiden etenemistä

Maakun­ta­hal­litus sai tiedok­seen Etelä-Savon maakun­ta­liiton, Kainuun liiton, Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton ja Pohjois-Savon liiton rahoi­tus­asian­tun­ti­joiden huole­nil­mauksen EURA 2021 ‑järjes­telmän toimi­mat­to­muu­desta, hanke­to­teut­ta­jien oikeus­tur­vasta ja ohjel­ma­kauden tavoit­teiden vaarantumisesta.

Työ- ja elinkei­no­mi­nis­te­riön vastuulla oleva järjes­telmä ei ole vielä­kään tekni­sesti täysin valmis, vaikka Uudis­tuva ja osaava Suomi 2021–2027-ohjelma on jo puolivälissä.

- EURA 2021 ‑järjes­telmän osatoi­min­tojen valmis­tu­mi­sai­ka­taulut jopa yli vuoden viivei­neen ovat rapaut­ta­neet luotta­musta ja uskoa hallin­to­vi­ran­omaisen toimin­taan. Samalla koko ohjelman tavoit­teet ja tulokset ovat vaaran­tu­neet. Ohjel­ma­kauden täysi­mää­räinen toteu­tu­minen hanke­toi­minnan tulosten suhteen on jo kärsinyt vahinkoa, huole­nil­mauk­sessa kerrotaan.

Maakun­ta­liiton ehdok­kaat taidetoimikuntiin

Kiteellä pidetyn maakun­ta­hal­li­tuksen kokouk­sessa nimet­tiin myös maakun­ta­liiton ehdok­kaat Pohjois-Karjalan taide­toi­mi­kun­taan sekä valtion taide­toi­mi­kun­tiin. Valtion taide­toi­mi­kun­tiin nimetyt ehdok­kaat ovat audio­vi­su­aa­listen taiteiden toimi­kun­taan Jari Kupiainen (FT, dosentti, yliopet­taja, Karelia AMK), esittä­vien taiteiden toimi­kun­taan Hannele Autti (FM, taiteen­so­sio­logia), kirjal­li­suus­toi­mi­kun­taan Risto Turunen (profes­sori, UEF), musiik­ki­toi­mi­kun­taan Otto Korhonen (rehtori, Joensuun konser­va­torio) ja visuaa­listen taiteiden toimi­kun­taan Tuija Hirvonen-Puhakka (kuvatai­tei­lija).

Maakun­ta­liiton ehdok­kaat Pohjois-Karjalan taide­toi­mi­kun­taan ovat Mathilda Kauppila (tanssi­taide), Ahti Pitkänen (kuvataide), Tuija Hirvonen-Puhakka (kuvataide), Elina Arminen (kirjal­li­suus), Liisa Matveinen (musiikki) ja Merja Pennanen (teatteri).

Maakun­ta­hal­litus kokoontuu seuraavan kerran 17.6. Pohjois-Karjalan maakun­ta­val­tuuston vuoden ensim­mäinen kokous on 3.6.

Lisätiedot: maakun­ta­hal­li­tuksen puheen­joh­taja Hanna Räsänen, p. 050 514 3582, [email protected] maakun­ta­joh­taja Markus Hirvonen, p. 050 357 7739, [email protected], kulttuu­ri­asian­tun­tija Hannele Autti, p. 050 439 8104, [email protected]