Metal­lissa notkahdus, muovi elpyi kasvuvauhtiin

Tekno­lo­gia­teol­li­suu­dessa tilanne näyttäytyy kaksi­ja­koi­sena kahden suurimman pääluokan, eli metal­li­teol­li­suuden ja muovi­tuot­teiden kautta tarkas­te­luna. Kokonais­ti­lanne on kääntynyt hanka­lam­paan suuntaan metal­li­teol­li­suu­dessa, jossa liike­vaihdon muutos oli ‑7 % verrat­tuna vuoden 2023 alkupuo­lis­koon. Laskua oli siis reilut 46 miljoonaa euroa.

Toki on huomioi­tava, että maakunnan yritykset ovat pärjän­neet tähän mennessä melko hyvin verrat­tuna kansal­li­seen tilan­tee­seen. Siinä suhteessa pudotus oli arvattavissa.

Vielä vuosi sitten maakunnan metal­li­teol­li­suuden vienti­lu­vuissa oli selkeää kasvua. Tänä vuonna vienti­lii­ke­vaihto laski 1,6 % verrat­tuna alkuvuoden 2023 lukuihin. Kansal­li­sesti metal­li­teol­li­suuden vienti laski Suomessa merkit­tä­västi enemmän, noin 10 %.

Pitkälti Joensuun seudulle keskit­tynyt muovi­tuot­teiden valmistus kehittyi positii­vi­sesti, ja liike­vaihdon kasvua kertyi 6,7 %, eli lähes 8,5 miljoonaa euroa. Erityisen vahvaa kasvu oli vuoden toisen kvartaalin aikana. Vielä vuosi sitten liike­vaihto supistui merkit­tä­västi. Vienti kasvoi muovi­tuot­teiden osalta seuran­ta­kau­della muhkeat 25 %, mikä on lähes 20 miljoonaa euroa.

Sekä muovi- ja että metal­lialan yrityk­sissä on paljon vaihte­luita toimialan sisällä. Tilan­teet eivät ole kaikilla saman­laiset ja osalla ovat tilaus­kannat hyvinkin lupaavat. Toisaalta moni ennakoi hanka­lien aikojen jatkuvan talven yli kevää­seen, mikä on voinut heijastua myös henki­lös­tö­rat­kai­suihin. Yhtei­senä haasteena monilla on, että konkreet­tisia merkkejä suhdan­teen käänty­mi­sestä ei vielä ole näkyvillä, vaikka esimer­kiksi korko­ta­sojen lasku antaa viitteitä parempaan.

Tieto­lii­ken­ne­pal­ve­luissa oli pientä liike­vaihdon kasvua, 1,3 %, joka kertyi erityi­sesti tämän vuoden toisen neljän­neksen aikana. Toimialan kasvu näyttää hieman supis­tu­neen edellis­vuo­sien luvuista. Sähkö­tek­nisten laitteiden valmis­tuk­sessa oli laskeva trendi ja liike­vaihto heikkeni n. 6 %, eli 5,7 miljoonaa euroa edellisvuodesta.

Maarit Siitonen
elinkeino- ja innovaa­tio­asian­tun­tija
Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto