Bomba-Nurmes

Eloku­va­rin­ta­malla vilkasta

Luovien alojen liike­vaihto kääntyi laskuun vuoden 2024 alkupuo­lis­kolla kahden vuoden kasvu­lu­kujen jälkeen (vuosi 2022 +20,7 %, vuosi 2023 +5 %). Liike­vaihto laski 2023 alkuvuoden 50 miljoo­nasta eurosta 48 miljoo­naan euroon eli 4 prosenttia. 

Laske­neista liike­vaih­to­lu­vuista huoli­matta luovilla aloilla on ollut myös positii­vista kehitystä. Toiminta av-alalla on ollut vilkasta ja maakun­taan on saatu houku­teltu useita eri kokoisia tuotan­toja. Emma Thomp­sonin tähdit­tämää, kansain­vä­li­seen levityk­seen menevää Fisherwoman-elokuvaa kuvat­tiin useita viikkoja Kolin upeissa maise­missa. Tuotanto työllisti laajan joukon erilaisia ammat­ti­laisia av-alan osaajista kaivin­ko­ne­kul­jet­ta­jiin ja toi myös merkit­tävän matkai­lu­tulon Kolin talvi­kau­teen. Kuvaukset toivat paljon positii­vista kotimaista ja kansain­vä­listä näkyvyyttä maakun­nalle niin alueena kuin av-tuotantokohteena.

Elisa Viihteen Operaatio Valhalla ‑scifi­sarjaa kuvat­tiin Outokummun Vanhalla kaivok­sella ja Kolilla. Tuotanto teki yhteis­työtä mm. Outokummun kaupungin, Pohjois-Karjalan koulu­tus­kun­tayh­tymä Riverian ja Karelia ammat­ti­kor­kea­koulun kanssa ja tarjosi siten työssä­op­pi­mis­mah­dol­li­suuksia tuleville ammattilaisille.

Kolmas esimerkki on Nurmeksen Bomballa kuvat­tava Kalevala – Kullervon tarina ‑elokuva. Sen myötä Bomballe on raken­tu­massa elokuvan kulis­seja hyödyn­tävä matkai­lu­kohde uusine palve­lui­neen yhteis­työssä eloku­va­tuo­tannon, Pohjois-Karjalan Osuus­kaupan ja muiden paikal­listen toimi­joiden kanssa.

Lisäksi maakun­nassa on toteu­tettu useita pienempiä tuotan­toja, joissa toimi­joina ovat olleet erityi­sesti maakunnan omat tuotan­to­yh­tiöt. Myös loppu­vuo­delle ja ensi vuodelle on useita tuotan­toja suunnitteilla.

Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto on uudis­ta­massa av-tuotantokannustintaan, jolla on iso merkitys av-tuotantojen houkut­te­lussa alueelle. Tukea myönne­tään Pohjois-Karjalassa synty­nei­siin alueel­li­siin kustan­nuk­siin. Suuren kysynnän ja pienen­tyvän budjetin vuoksi av-tuotantotuen tukipro­senttia tullaan laske­maan muiden suoma­laisten alueiden myöntä­mien av-kannustinten tasolle ja pilot­ti­tuo­tan­to­tu­ki­muoto poiste­taan. Maakunnan omien av-alan yritysten pääsyä isompien rahoi­tusten ja kehit­tä­mis­muo­tojen piiriin tuetaan edelleen myyntit­rai­le­ri­tuella, jonka avulla toimijat voivat osoittaa osaamis­ta­sonsa ja ideansa rahoit­ta­jille ja muille tuotan­nossa mukana oleville tahoille.

Tiina Moisala
alueke­hi­tys­asian­tun­tija
Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto