Matkailun hyvät uutiset tuovat positii­vista virettä Nurmekseen 

Pielisen Karjalan yritys­sek­torin liike­vaihdon kehitys on menossa oikeaan suuntaan. Alkuvuonna liike­vaihto supistui vain vajaalla 6 miljoo­nalla eurolla (-1,2 %) vertai­lu­jak­soon nähden. Erityi­sesti teolli­suuden liike­vaihdon elpyminen on ollut nopeaa: loppu­vuo­teen 2023 verrat­tuna koko teolli­suuden liike­vaihto on kasvanut puoli­vuo­tis­jak­solla lähes 30 miljoonaa euroa. 

Vertai­lu­jak­solla koko teolli­suuden kehitys jäi vain lievästi miinuk­selle (-1,6 %), kun viime vuonna kirjat­tiin vielä kaksi­nu­me­roisia miinusprosentteja. 

Myönteistä on elintar­vi­ke­teol­li­suuden ja majoitus- ja ravit­se­mis­toi­minnan tasaisen kasvun jatku­minen. Seutu­kunnan kannalta tärkeän Puun, sahaus, höyläys ja kyllästys ‑toimialan liike­vaihto oli toisella vuosi­kvar­taa­lilla jo kasvussa, ja pahin suhdan­ne­kuoppa on takana. Metal­li­teol­li­suuden viime vuosien hyvä kasvu­vire hyytyi yleisen suhdan­ne­ke­hi­tyksen myötä, mutta nyt on nähtä­vissä ensim­mäisiä signaa­leja siitä, että toimialan hidas toipu­minen voisi olla käynnis­ty­mässä. Puun hyvä kysyn­tä­ti­lanne takaa myös Metsä­ta­lous ja puunkorjuu ‑toimialan tasaisen kehityksen. 

Nurmek­sessa kaikkien toimia­lojen liike­vaihto supistui ‑1,4 % vertai­lu­jak­soon nähden. Tämäkin on torjun­ta­voitto, sillä vuosi on yleisesti ollut vaikea heikon suhdan­ne­ke­hi­tyksen ja tulevai­suuden kehityk­seen liittyvän epävar­muuden vuoksi. Näkymien kirkas­tu­minen lieneekin odotet­ta­vissa vasta ensi vuonna. Aiemmin talouden heiken­tyessä yrittä­jyys on nähty vaihtoeh­tona työllis­ty­mi­selle, mutta nyt Nurmek­sessa on alkavien yritysten perus­tan­nassa selkeä notkahdus edelli­seen vuoteen verrattuna. 

Pielisen Karjalan tasolla näkyvä teolli­suuden elpyminen näkyy myös Nurmek­sessa. Loppu­vuo­teen 2023 verrat­tuna teolli­suus ylsi alkuvuonna jo lievästi kasvu-uralle, mutta suhteessa edellisen vuoden vastaa­vaan jaksoon jäi lievästi miinuk­selle (-0,3 %). Nurmek­sessa pienet metal­li­teol­li­suus­yri­tykset ovat entiseen tahtiin tehneet tai suunnit­te­levat kone‑, laite- tai toimi­ti­lain­ves­toin­teja. Loppu­vuoden aikana odotamme myös Suomen Lanta­kaasun inves­toin­ti­pää­töstä Nurmeksen biokaasulaitoksesta. 

Nurmek­sessa vahvin valopilkku ovat olleet matkai­luun liittyvät hyvät uutiset. Break Sokos hotel Bomban järvi­siiven avaus näkyy kesän rekis­te­röi­tyjen yöpymisten kasvuna noin 2 000 kappa­leella edelli­seen vuoteen verrattuna. 

Tämän lisäksi PKO:n suorien lentojen pilotti Milanosta ja Münche­nistä Bomballe ja Kolille talvella 2025 ja Kalevala teemaisen eloku­va­tuo­tannon saaminen Bomban matkai­lua­lu­eelle vahvis­tavat matkailun kasvua. Elokuvan myötä tulevaa näkyvyyttä Nurmek­selle ja Bomballe olisi vaikea rahalla ostaa. Tätä kautta avautuu myös uusia liike­toi­min­ta­mah­dol­li­suuksia alueelle, ja yritys­toi­mintaa suunnit­te­le­vien keskuu­dessa matkai­lu­pal­velut herät­tä­vätkin kiinnostusta. 

Lähde: Tilas­to­keskus, Asiakas­koh­tainen suhdan­ne­pal­velu; aineiston käsit­tely: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Minna Heikkinen
toimi­tus­joh­taja
Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus