Tiedot­teet

Energia- ja liiken­ne­rat­kaisut eduna­ja­misen kärjiksi

Pohjois-Karjalan eduna­ja­misen kärki­hank­keet hyväk­syt­tiin maakun­ta­hal­li­tuksen kokouk­sessa maanan­taina 27.3.

Vaikut­ta­misen kärjet 2024 ‑asiakir­jaan on koottu ne maakunnan elinvoi­malle tärkeät asiat, joiden edisty­minen riippuu maakunnan ulkopuo­li­sesta päätök­sen­teosta. Julkaisu ja sen pohjalta tehtävä vaikut­ta­mistyö tähtäävät valtion vuoden 2024 talous­ar­vioon vaikuttamiseen.

Eduskun­ta­vaalit ovat parhail­laan käynnissä, joten Vaikut­ta­misen kärjissä on myös esityksiä tulevaan halli­tus­oh­jel­maan. Pohjois-Karjala esittää muun muassa tuuli­voi­ma­hank­keiden mahdol­lis­ta­mista selvi­tys­mies Arto Rädyn tuoreen selvi­tyksen pohjalta. Energia­ky­sy­mysten ratkai­se­minen vaatii myös uuden kanta­verk­ko­yh­teyden raken­ta­mista Kainuun ja Pohjois-Karjalan kautta Etelä-Karjalaan. Vetyta­louden vauhdit­ta­mi­seen tulisi ohjata enemmän rahaa.

Pohjois-Karjalan kehit­tä­misen pullon­kau­lana ovat liiken­neyh­teydet. Valtion tulisikin ohjata riittävä määrä­raha Karjalan radan Joensuu–Imatra-osuuden perus­pa­ran­ta­mi­seen ja nopeu­den­nos­toon, mikä palve­lisi henki­lö­lii­ken­teen ja kasvavan tavara­lii­ken­teen tarpeita. Reitti­len­to­lii­ken­tee­seen tulisi tehdä koko halli­tus­kauden pituinen ostopal­ve­luso­pimus, mikä varmis­taisi säännöl­lisen, alle kolmen tunnin saavu­tet­ta­vuuden Pohjois-Karjalaan.

Maakun­ta­liitto sai yhteensä 89 esitystä kärki­hank­keiksi maakunnan muilta toimi­joilta. Kärki­hank­kei­siin on nostettu mm. GTK:n Outokummun yksikön kehit­tä­minen, Kolin matkailun kasvun mahdol­lis­ta­minen ja Kontio­lahden ampuma­hiih­tos­ta­dionin kehit­tä­minen kansain­vä­li­senä suurta­pah­tu­mien järjestämisareenana.

Saimaan­norpan pesimä­alueista ja maakun­ta­kaa­vasta yleisö­ti­lai­suus Heinä­vedellä

Pohjois-Karjalan maakun­ta­kaava 2040:n toisen vaiheen kaavassa käsitel­lään Heinä­veden kunnan maankäyttöä. Kaava­luonnos oli nähtä­villä ja lausun­noilla 21.12.2022–31.01.2023 ja siihen saatiin 32 lausuntoa ja 6 mieli­pi­dettä. Maakun­ta­hal­litus tutustui palaut­tee­seen ja kävi aiheesta keskustelua.

Palau­tetta tuli eniten saimaan­norpan pesimä­alueista, joita kaava­luon­nok­sessa esitet­tiin kaksi luonnon­suo­je­lua­lueiden ulkopuo­lelta. Aluera­jaukset ja merkit­se­mis­tapa herät­tivät kysymyksiä ja epäilyksiä.

Palaut­tee­seen liittyen Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto ja Heinä­veden kunta järjes­tävät erillisen yleisö­ti­lai­suuden saimaan­norp­pien pesimä­alueista ja niiden maakun­ta­kaa­va­mer­kin­nöistä Heinä­ve­dellä 13.4. kello 17. Palaut­teen ja lisätar­kas­te­lujen perus­teella pesimä­alueiden rajauk­siin ehdote­taan pieniä muutoksia. Paikalla on myös Metsä­hal­li­tuksen ja ELY-keskuksen asian­tun­ti­joita, jotka kertovat ajankoh­taista tietoa saimaan­norpan lajiha­vain­noista, suoje­lusta ja pesinnästä.

Pohjois-Karjalan maakun­ta­hal­li­tuksen seuraava kokous on 24.4.2023.

Lisätiedot: maakun­ta­hal­li­tuksen puheen­joh­taja Hanna Huttunen, p. 0400 673 114, [email protected], maakun­ta­joh­taja Markus Hirvonen, p. 050 357 7739, [email protected], yhteys­pääl­likkö Jarno Turunen, p. 0400 818 352, [email protected] , aluesuun­nit­te­lu­pääl­likkö Pasi Pitkänen, p. 0400 832 572, [email protected]