Tiedot­teet

Paljon ideoita Oikeu­den­mu­kaisen siirtymän rahaston hyödyntämiseksi

Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton huhti­kuussa avaamat Oikeu­den­mu­kaisen siirtymän rahaston (JTF) ensim­mäiset haut saivat hanke­toi­mijat liikkeelle. Rahoi­tus­ha­ke­muksia tuli ensim­mäi­sellä valin­ta­jak­solla reippaasti yli jaossa olevan rahoituksen.

Ensim­mäi­sellä valin­ta­jak­solla erilai­siin kehittämis- ja inves­toin­ti­hank­kei­siin haettiin JTF-tukea yli 15,4 miljoonan euron arvosta, kun maakun­ta­liiton hakuun varaama tuki on kymmenen miljoonaa euroa.

Maakun­ta­liitto haki myös kuntien tai kuntayh­ty­minen perus­ra­ken­teen inves­toin­teihin liittyviä hankkeita, joihin on käytet­tä­vissä JTF-rahoitusta 5,5 miljoonaa euroa. Hakuun tuli yksi hakemus.

ELY-keskuksen JTF-yritysrahoitus on ollut avoinna maalis­kuun alusta asti. Kyseessä on jatkuva haku, joka on avattu suuralue­ta­solla. Merkit­täviä ja vaikut­tavia yritys­hank­keita on saapunut tähän mennessä 67 kappa­letta ja haettu avustus on noin 54 miljoonaa euroa. Pohjois-Karjalan alueen yritysten osuus kokonai­suu­desta on 25 hakemusta ja haettu avustus on noin 15,5 miljoonaa euroa.

Pohjois-Karjalassa on käytet­tä­vissä tänä vuonna lähes 42 miljoonaa euroa Oikeu­den­mu­kaisen siirtymän ja valtion rahoi­tusta, josta ELY-keskuksen osuus on 23,4 miljoonaa ja maakun­ta­liiton 18 miljoonaa.

- Molem­missa maakun­ta­liiton hauissa on käynnissä jatkuva haku. Rahoi­tusta on haettu yllät­tävän hyvin ja käynnissä on hakemusten arviointi. Haetut hankkeet kilpai­levat keske­nään ja parhaat rahoi­te­taan, sanoo Pohjois-Karjalan maakunnan yhteis­työ­ryhmän sihtee­ristön puheen­joh­taja Eira Varis.

Oikeu­den­mu­kaisen siirtymän rahasto mahdol­listaa monen­laiset kehit­tä­mis­toimet eri toimia­loilla. Sen toimilla tuetaan talouden monipuo­lis­ta­mista, uusien työpaik­kojen luomista sekä vauhdi­te­taan alueiden vihreää siirtymää. Taustalla on turpeen energia­käytön vähentäminen.

Sairaan­hoi­ta­jaksi Pohjois-Karjalaan

Pohjois-Karjalan maakunnan yhteis­työ­ryhmä (MYR) antoi kokouk­ses­saan sitovan puoltavan lausunnon neljän hankkeen rahoi­tus­pää­tök­selle Uudis­tuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja raken­ne­po­li­tiikan ohjelmasta:

  • Sairaan­hoi­ta­jaksi Pohjois-Karjalaan, 1.1.2024–31.12.2027. Hakijat Karelia ammat­ti­kor­kea­koulu Oy ja Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue. Haettu EU:n ja valtion rahoi­tusta ELY-keskukselta 1 764 666 euroa.
  • Monikult­tuu­riset opinto­polut, 1.10.2023–30.9.2026. Hakijat Diakonia ammat­ti­kor­kea­koulu Oy, Savonia ammat­ti­kor­kea­koulu Oy, Itä-Suomen yliopisto, Karelia ammat­ti­kor­kea­koulu Oy ja Kaakkois-Suomen ammat­ti­kor­kea­koulu Oy. Haettu EU:n ja valtion rahoi­tusta ELY-keskukselta 1 718 417 euroa, josta Pohjois-Karjalan osuus 489 994 euroa.
  • Ammatiksi yrittäjä – oppia yrittä­jyys­tai­toihin, 1.8.2023–31.7.2026. Hakija Pohjois-Karjalan koulu­tus­kun­tayh­tymä ja Karelia ammat­ti­kor­kea­koulu Oy. Haettu EU:n ja valtion rahoi­tusta ELY-keskukselta 526 698 euroa.
  • HitLeap – hitsauksen tuotta­vuus­loikka, 1.9.2023–31.8.2025. Hakija Savonia ammat­ti­kor­kea­koulu Oy. Haettu EU:n ja valtion rahoi­tusta ELY-keskukselta 733 403 euroa, josta Pohjois-Karjalan osuus 110 010 euroa.

Sairaan­hoi­ta­jaksi Pohjois-Karjalaan ‑hankkeessa tavoi­tel­laan erityi­sesti maakun­nassa asuvia ulkomaa­lais­taus­taisia henki­löitä. Hankkeen tavoit­teena on luoda maakunnan tarpei­siin räätä­löity, työnan­ta­ja­läh­töinen rekrytointi‑, toteuttamis- ja työllis­ty­mis­malli ja siinä lähde­tään liikkeelle sairaan­hoi­tajan työstä kiinnos­tu­neista. Jo hankkeen aikana pyritään saamaan 25 ulkomaa­lais­taus­taista sekä opiske­le­maan sairaan­hoi­ta­jaksi että työsken­te­le­mään osapäi­väi­sesti julki­sella sektorilla.

MYR:lle saatet­tiin myös tiedoksi kymmenen hanketta, jotka on käsitelty sihtee­ristön kokouk­sissa 2.5., 23.5. ja 13.6. Hankkeet löytyvät kokouksen esitys­lis­talta.

MYR kokoontuu seuraavan kerran 14.9.

Lisätiedot: alueke­hi­tys­joh­taja Eira Varis, [email protected], p. 050 307 4806, EU-ohjelmapäällikkö Tuija Astikainen, p. 040 542 6642, [email protected]