Kolin kylän keskusta.

Loma-Kolin matkai­lu­pal­ve­luja tulisi keskittää maakun­ta­kaavan ja yleis­kaavan mukai­sille alueille

Lieksan kaupunki ja Pohjois-Karjalan Osuus­kauppa (PKO) ovat valmis­tel­leet Loma-Kolilla sijait­sevan Rinta­sen­vaaran ranta-asemakaavan osittaista muutosta ja laajen­nusta. Tarkoi­tuk­sena on monipuo­listaa Loma-Kolin alueen matkai­lu­pal­ve­luiden tarjontaa ja yritystoimintaa.

Alueen pinta-ala on noin 65,4 hehtaaria, josta PKO:n omistama alue on noin 56,9 hehtaaria ja Lieksan kaupungin omistama alue noin 8,5 hehtaaria. Maakun­ta­kaa­vassa 2040 Rinta­sen­vaaran ranta-asemakaava-alue sijoittuu osittain matkai­lu­pal­ve­luiden alueelle (RM). Koko kaava-alue sisältyy Kolin seudun kehit­tä­misen kohdea­lu­eelle ja Pielisen matkai­lua­lu­eelle. Alue on kokonai­suu­tena osa valtio­neu­voston vuonna 2021 hyväk­symää valta­kun­nal­lista maisema-aluetta.

Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto pitää Loma-Kolin aluetta hyvin sovel­tu­vana matkai­lu­pal­ve­luiden kehit­tä­mi­selle maakun­ta­kaavan mukai­sesti. Se voisi olla yksi keskei­sim­mistä paikoista uusille palve­luille koko Kolin alueella.

- Ylä-Kolin alueelle aktivi­teet­teja ei ole kansal­lis­puiston vuoksi mahdol­lista juuri­kaan rakentaa olemassa olevien lasket­te­lu­rin­teiden lisäksi, mutta Kolin alueella tulisi olla oma paikkansa myös moninai­semmin muille aktivi­tee­teille ja niiden kehit­tä­mi­selle, todetaan maakun­ta­liiton antamassa lausun­nossa Lieksan kaupungille.

Maakun­ta­liiton mielestä Loma-Kolin matkai­lu­pal­ve­luja tulisi keskittää maakun­ta­kaavan ja yleis­kaavan mukai­sille alueille eli nimeno­maan entisen lasket­te­lu­rin­teen alaosiin. Myös rinnea­lu­eelle ja erityi­sesti rinteen päälle voidaan suunni­tella pienempää matkai­lu­pal­ve­luiden raken­ta­mista, kun tiede­tään niihin parhaiten sovel­tuvat alueet. Raken­ta­misen maise­mal­liset vaiku­tukset tulee kuitenkin selvittää tarkasti ja ne tulee huomioida koko kaava-alueella.

Maakun­ta­hal­li­tuksen kokouk­sessa käsitel­tiin myös viittä muuta maakun­ta­liiton lausuntoa. Ne koskivat Kontio­suon vetylai­toksen asema­kaavan muutoksen osallistumis- ja arvioin­ti­suun­ni­telmaa sekä luonnosta, Juuan Retulahden asema­kaavan luonnosta, Kolin keskusta-alueen osayleis­kaavan muutosta, Ylä-Kolintie 25 asema­kaa­va­luon­nosta ja Hauta­lammen kaivoksen asema­kaavaa ja asema­kaavan muutosta.

Maakun­ta­hal­litus sai myös tiedok­seen Pohjois-Karjalan maakun­ta­kaavan 2040 toisen vaiheen valmis­te­lu­ti­lan­teen sekä valtio­neu­voston alueke­hit­tä­mis­pää­töksen vuosille 2024–2027. Maakunnan energia­huol­toon ja maise­miin keskit­tyvän vaihe­maa­kun­ta­kaavan luonnoksen valmis­telu on käynnissä ja tavoit­teena on saada se nähtä­ville kesäkuun lopulla. Alueke­hit­tä­mis­pää­tök­selle valmis­tel­laan konkreet­tiset toimet sisäl­tävä toimeen­pa­no­suun­ni­telma kevään aikana.

Maakun­ta­hal­litus kokoontuu seuraavan kerran 20.5. Kokous pidetään Kiteellä.

Lisätiedot: maakun­ta­hal­li­tuksen varapu­heen­joh­taja Matti Mäntynen, p. 045 1027 555, [email protected] maakun­ta­joh­taja Markus Hirvonen, p. 050 357 7739, [email protected], aluesuun­nit­te­lu­pääl­likkö Pasi Pitkänen, p. 0400 832 572, [email protected]