Itäisen Suomen menes­ty­misen esteet paljas­tuivat toimen­pi­deoh­jelman valmistelussa

Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Kainuu, Kymen­laakso, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo ovat saaneet valmiiksi yhteisen esityk­sensä Itäisen Suomen ohjelman toimen­pi­teiksi. Listauk­seen ovat nousseet tärkeimmät toimen­pi­teet, joiden toteut­ta­mi­seksi tarvi­taan maan halli­tuk­selta nopeaa reagointia ja rahoi­tuksen osoit­ta­mista vuoden 2025 budjettiin.

Päämi­nis­teri Petteri Orpon käynnis­tämän Itäisen Suomen ohjelman valmis­telun tavoit­teena on vauhdittaa alueen talou­del­lista kasvua, elinvoimaa, inves­toin­teja, osaamista ja työvoiman saata­vuutta. Lisäksi ohjel­malla pyritään vaikut­ta­maan koko Suomen huolto­var­muu­teen, omava­rai­suu­teen ja turval­li­suu­teen vallit­se­vassa turval­li­suus­po­liit­ti­sessa tilan­teessa. Ohjelmaa on työstetty maalis­kuusta alkaen päämi­nis­terin asetta­massa valmis­te­lu­työ­ryh­mässä ja neuvottelukunnassa.

- Olemme sitou­tu­neet tekemään parhaamme alueemme elinvoi­mai­suuden paran­ta­mi­seksi. Myös valtiota tarvi­taan nykyistä vahvemmin ja päättä­väi­semmin mukaan, onhan sillä keskeinen rooli väylä­ver­koston kehit­tä­mi­sessä, energia­rat­kai­suissa, koulutus- ja tki-politiikassa sekä inves­toin­tien rahoit­ta­mi­sessa. Nyt on toimeen­panon aika, sanoo Pohjois-Karjalan maakun­ta­joh­taja Markus Hirvonen.

Muun muassa Itäisen Suomen ohjelman valmis­telu oli aiheena 13.–14.8. Joensuussa pidetyssä Itä-Suomen huippukokouksessa. 

- Elinvoi­mai­suu­temme vahvis­ta­minen vaatii kansal­lisia päätöksiä, meiltä kyllä löytyy tahtoa ja taitoa hoitaa oma osuutemme. Itä-Suomen huippu­ko­kouksen tarkoitus on koota alueel­liset voima­varat ja miettiä yhdessä keinoja uuden kasvun käynnis­tä­mi­seksi. Valtion konkreet­tinen panostus antaisi myös signaalin inves­toi­jille ja elinkei­noe­lä­mälle, että täällä on hyvät menes­ty­misen edelly­tykset, sanoo kansan­edus­taja ja Pohjois-Karjalan maakun­ta­hal­li­tuksen puheen­joh­taja Hanna Räsänen.

Pohjois-Karjala hoitaa Itä-Suomen neuvot­te­lu­kunnan puheen­joh­ta­juutta kuluvana vuonna.

Vireillä oleville inves­toin­nille vihreää valoa

Itäisen Suomen maakun­tien näkökul­masta ratkai­se­vassa roolissa ovat panos­tukset inves­toin­tien vauhdit­ta­mi­seen, puhtaa­seen energiaan ja kanta­verk­koon sekä parem­paan saavu­tet­ta­vuu­teen erityi­sesti raide­lii­ken­teen osalta.

Esimer­kiksi työ- ja elinkei­no­mi­nis­te­riön varaa­masta 400 miljoonan euron vihreiden inves­toin­tien määrä­ra­hasta tulee osoittaa 75 miljoonaa euroa korva­mer­kit­tynä itäisen Suomen hankkei­siin. Maakunnat esittävät myös 100 miljoonan euron pilot­ti­han­ketta, joka antaisi Finnve­ralle mahdol­li­suuden tukea itäisen Suomen yrityksiä suorilla lainoilla ja korkeam­malla riskillä. Muun muassa nämä toimet vauhdit­tai­sivat maakun­nissa vireillä olevia, yhteensä 19 miljardin arvoisia inves­toin­ti­hank­keita, jotka sisäl­tävät energia‑, aurinko‑, tuulivoima‑, vety‑, akkuklusteri‑, datakeskus- sekä biotalousinvestointeja.

Riittävän sähkön­siir­to­ka­pa­si­teetin varmis­ta­mi­seksi kanta­verkkoa (400 kV) tulisi laajentaa välille Joroinen (Huuto­koski) –Kontio­lahti ja välille Lappi–Pohjois-Pohjanmaa (Koillismaa)–Kainuu–Pohjois-Karjala–Etelä-Karjala.  

Raide­lii­ken­teen toimin­ta­var­muus on erittäin tärkeää paitsi itäisen Suomen myös koko maan kilpai­lu­kyvyn ja huolto­var­muuden kannalta. Erityi­sesti Karjalan ja Savon ratojen parantamis- ja kehit­tä­mis­toi­men­pi­teet tulee käynnistää aikai­le­matta.  Samalla tulee arvioida poikit­tais­ra­tojen tarpeet ja itäisen Suomen kytkey­ty­minen länteen.

Suurimman ulkomaa­laisen matkai­li­ja­ryhmän menet­tänyt matkai­lusek­tori tarvitsee uudis­tuak­seen myös inves­toin­teja, laaduk­kaita palve­luja ja uusia markkinoita.

Itäisen Suomen huippu­ko­kouksen kannan­otto ja tiivis­telmä maakun­tien esityk­sistä Itäisen Suomen ohjelman toimen­pi­teiksi alla olevi

Lisätie­toja

Pohjois-Karjalan maakun­ta­hal­li­tuksen puheen­joh­taja Hanna Räsänen, p. 050 514 3582, [email protected], Pohjois-Karjalan maakun­ta­joh­ta­ja­Markus Hirvonen, p. 050 3577 739. Pohjois-Karjala on Itä-Suomen neuvot­te­lu­kunnan puheen­joh­ta­ja­maa­kunta 2024.

Pentti Mäkinen, Etelä-Savon maakun­ta­joh­taja, p. 050 500 2584, Satu Sikanen, Etelä-Karjalan maakun­ta­joh­taja, p. 0400 661 318, Riikka Pirkka­lainen, Kainuun maakun­ta­joh­taja, p. 040 539 5090, Jaakko Mikkola, Kymen­laakson maakun­ta­joh­taja, p. 040 548 0311, Tytti Määttä, Pohjois-Savon maakun­ta­joh­taja, p. 044 714 2690