Tiedot­teet

Pohjois-Karjalan modernin raken­nus­pe­rinnön helmet koottiin yksiin kansiin

Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto on julkaissut Arkki­teh­tuurin moder­neja piirteitä Pohjois-Karjalassa ‑kirjan. Kirja on läpileik­kaus maakunnan raken­ne­tusta kulttuu­ri­pe­rin­nöstä funktio­na­lis­mista aina vuoteen 2000.

Teos kuvaa raken­ta­misen histo­riaa Pohjois-Karjalassa, kun maaseu­tu­yh­teis­kunta kaupun­gistui. Nopeasti vahvis­tunut julkinen talous ja lisään­tynyt vapaa-aika näkyy edelleen muun muassa kunnan­ta­loissa, kirjas­toissa, sairaa­loissa ja esimer­kiksi matkai­lu­käyt­töön suunnit­te­luissa raken­nuk­sissa. Funktio­na­lismi tuodaan esille arkki­teh­tuu­ri­sena murrok­sena siirryt­täessä kohti sotien jälkeistä aikakautta.

Vajaa satasi­vuinen kirja on yksi Pohjois-Karjalan maakun­ta­kaava 2040:n 1. vaihe­maa­kun­ta­kaavan oheis­ma­te­ri­aali. Kesäkuussa 2022 maakun­ta­val­tuus­tossa hyväk­sytyn vaihe­kaavan yhtenä aiheena oli raken­nettu kulttuu­riym­pä­ristö. Kaava­työn tavoit­teena oli saada selville, mitkä vuoteen 2000 mennessä valmis­tu­neet modernia arkki­teh­tuuria edustavat raken­nukset tulisi huomioida maakuntakaavassa.

Kirjan on koonnut joensuu­lainen Samu Aarnio, joka toteutti myös vaihe­kaavaa varten inven­toinnin modernin raken­netun kulttuu­riym­pä­ristön kohteista. Kyseessä oli laajin sotien jälkeisen raken­nus­kannan inven­tointi Pohjois-Karjalassa. Siinä huomioi­tiin samalla maakun­ta­kaa­vassa jo esitet­tyjen kohteiden mahdol­liset muutokset. Inven­toinnin pohjalta vaihe­maa­kun­ta­kaa­vaan merkit­tiin 95 uutta kohdetta ja kuusi uutta aluetta merkit­tävää raken­nettua kulttuu­riym­pä­ristöä osoit­ta­valla merkin­nällä. Samu Aarnion kirjassa esitel­lään myös muita kuin maakun­ta­kaa­vaan nostet­tuja kohteita.

Rakennus- ja huoneis­to­re­kis­terin (RHR) mukaan Pohjois-Karjalassa on raken­nuksia kaiken kaikkiaan 171 078 kappa­letta. Runsaat 85 prosenttia raken­nuk­sista on valmis­tunut vuoden 1949 jälkeen.

Maakunnan mielen­kiin­toisten raken­nusten taustoihin voi siis tutustua nyt kuka tahansa maakun­ta­liiton verkko­si­vuilla. Linkki julkai­suun alla.

Maakun­ta­liitto on ottanut kirjasta myös 300 kappa­leen painoksen. Print­ti­ver­siota voi pyytää ympäris­tö­asian­tun­tija Jukka Nykäseltä, yhteys­tiedot alla.

Lisätiedot: Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton ympäris­tö­asian­tun­tija Jukka Nykänen, p. 050 412 0717, [email protected], graafikko Samu Aarnio, p. 050 502 0782, [email protected]