Tiedotteet
Pohjois-Karjalan ja Naganon yhteistyö laajenee metsäbiotaloudesta elintarviketoimialalle
JETRO (Japan External Trade Organization) järjestää japanilaisten ruoan ja juoman mininäyttelyn helmikuun puolivälissä Riverian Niskalan kampuksella. Tapahtumaa isännöivät Pohjois-Karjalan keittiömestarit ja Riveria.
Mininäyttelyssä esitellään japanilaisen ruoan perustuotteita, kuten mausteita, soijakastikkeita, liemituotteita, misoa, nuudeleita ja riisejä. Lisäksi esillä on teetä ja sakea. Tarjolla on myös maistiaisia. Näyttely on avoinna kello 14.–15.2. kello 14–18.00 ja se on suunnattu erityisesti japanilaisen ruoan potentiaalisille maahantuojille, mutta on avoin kaikille.
Mininäyttelyn yhteydessä JETRO:n Lontoon toimiston Agriculture and Food Division ‑osaston johtaja Shumpei Iida kertoo japanilaisesta elintarviketeollisuudesta ja viennin näkymistä Pohjois-Karjalan kauppakamarilla 15.2. kello 10.00.
Ruoka metsän rinnalle Japani-yhteistyössä
Mininäyttely tukee osaltaan yhteistyötä Pohjois-Karjalan maakunnan ja Naganon prefektuurin aluehallinnon välillä. Alueet ovat tehneet yhteistyötä metsäbiotaloudessa parin vuoden ajan.
- Kehittämishanke Naganon kanssa päättyy maaliskuun lopussa ja suunnittelemme jatkotoimenpiteitä. Uuteen yhteistyöhön mukaan on tulossa MKN Itä-Suomen yrityspalvelut, joka tuo metsäosaamisemme rinnalle elintarviketoimialan asiantuntemuksen, yritykset ja näiden kansainvälistymisen kehittämistavoitteet, kertoo projektipäällikkö Petteri Ryhänen Karelia-ammattikorkeakoulusta.
- Toimialalaajennus avaa uusia monipuolisia mahdollisuuksia pohjoiskarjalaisille yrityksille liiketoimintayhteistyöhön japanilaisten toimijoiden kanssa ja ruoka metsän rinnalla mahdollistaa mielenkiintoisia toimia-alarajat ylittäviä yhteistyörakenteita. Tavoitteenahan meillä tässä kaikessa yhteistyön rakentamisessa on, että maakunnan yritysten näkyvyys ja tunnettuus jatkaisivat kasvuaan paitsi Japanissa myös muualla maailmassa.
MKN Itä-Suomen yrityspalveluiden hallinnoiman ja joulukuussa 2022 käynnistyneen Elintarvikeviennin aloitus Japaniin ‑pilottihankkeen tavoitteena on tuottaa ajantasaista Japanin elintarviketoimialatietämystä, avata vientikanavia sekä kartoittaa tärkeimmät myyntitapahtumat ja messut. Hanke järjestää maaliskuussa verkostoitumismatkan Foodex-messuille Tokioon.
Lisätietoja:
JETRO Kaori Maezono-Eskola [email protected]
Pohjois-Karjalan keittiömestarit, Tarmo Wasenius, [email protected]
Karelia-ammattikorkeakoulu, Petteri Ryhänen, [email protected]
Pohjois-Karjalan kauppakamari, Antti Toivanen, [email protected]
MKN Yrityspalvelut, ProAgria Itä-Suomi, Jaana Puhakka, [email protected]