Ilmakuva Joensuusta, jossa näkyy Pielisjokea ja Noljakan kaupunginosaa.

Maakun­ta­liitto esittää Joensuuta uuden Lupa- ja valvon­ta­vi­raston päätoimipaikaksi

Valtion aluehal­lin­to­uu­dis­tuksen lakiluon­nok­sessa ei ole nimetty Lupa- ja valvon­ta­vi­raston päätoi­mi­paikkaa. Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto esittää päätoi­mi­pai­kaksi Joensuuta, koska kaupun­gissa on jo huomat­tava alueel­linen valtion­hal­linnon osaamis­kes­kit­tymä, ja Itä-Suomen yliopisto tuottaa osaajia viras­tossa tarvit­ta­viin tehtäviin.

- Päätös olisi samalla konkreet­tinen osoitus halli­tuksen tahto­ti­lasta itäisen Suomen kehit­tä­mi­seksi, maakun­ta­liitto kommentoi halli­tuksen luonnos­te­lemaa esitystä valtion aluehal­lin­to­uu­dis­tuksen lainsäädännöksi.

Uudis­tuk­sessa on tarkoitus uudel­lee­nor­ga­ni­soida valtion aluehal­lintoa. Perus­tet­tavan valta­kun­nal­lisen Lupa- ja valvon­ta­vi­raston tehtä­viin kuului­sivat nykyisten aluehal­lin­to­vi­ras­tojen ja Sosiaali- ja tervey­salan lupa- ja valvon­ta­vi­raston tehtävät sekä elinkeino‑, liikenne- ja ympäris­tö­kes­kuksen ympäristö ja luonnon­varat ‑vastuu­alu­eelle kuuluvia tehtäviä.

Uusien alueel­listen elinvoi­ma­kes­kusten tehtäviä olisivat ely-keskuksille kuuluvat tehtävät siltä osin kuin niitä ei siirretä Lupa- ja valvon­ta­vi­ras­tolle. Lisäksi tehtäi­siin joukko muita tehtä­vä­siir­toja, muun muassa aluehal­lin­to­vi­ras­tojen kilpailu- ja kulut­ta­ja­hal­linnon tehtävät siirret­täi­siin Kilpailu- ja kuluttajavirastoon.

Maakun­ta­liitto edellyttää, että uudis­tuk­sessa huoleh­di­taan alueel­lisen asian­tun­te­muksen säily­mi­sestä, uusien viran­omaisten toimi­pis­te­ver­koston alueel­li­sesta katta­vuu­desta, yhteis­työ­ra­ken­teiden toimi­vuu­desta ja viran­omaisten riittä­västä resur­soin­nista. Uudis­tuk­sessa ei tule myöskään siirtää alueke­hit­tä­mis­teh­täviä kunta­sek­to­rilla toimi­vilta maakun­tien liitoilta valtiosektorille.

- Valtion viran­omaisten toiminta ja päätök­sen­teko eivät saa etääntyä alueista aluehal­lin­to­uu­dis­tuksen takia, valtion aluehal­linnon on oltava aidosti läsnä alueilla, maakun­ta­liitto lausuu.

Maakun­ta­hal­litus hyväksyi maakun­ta­liiton lausunnon syyskauden ensim­mäi­sessä kokouksessaan.

Vuokon aurin­ko­voi­ma­puiston osakaa­va­luonnos on hyvä

Maakun­ta­hal­litus hyväksyi myös maakun­ta­liiton lausunnon Juuan Vuokon aurin­ko­voi­ma­puiston osayleis­kaa­va­luon­nok­sesta. Maakun­ta­liitto pitää kaava­luon­nosta kanna­tet­ta­vana, koska suunni­teltu aurinkovoimala-alue on aivan 110 kilovoltin pääsäh­kö­linjan varressa ja samalla yhtenäisten ja laajojen metsä- ja peltoa­lueiden ydina­lueiden reunalla tai ulkopuo­lella. Aurin­ko­voi­mala ei myöskään ulotu maakun­nal­li­sesti arvok­kaalle maisema-alueella.

Vuokon aurin­ko­voi­ma­puiston laadinta on aloitettu FixSun Solar Finland Oy:n aloit­teesta. Suunnit­te­lualue sijaitsee noin 19 kilometrin päässä Juuan kirkon­ky­lältä pohjoi­seen Vuokon Kiteen­puron alueella. Tavoit­teena on kaavoittaa aurin­ko­voi­ma­puisto yksityisten maano­mis­ta­jien tilojen alueelle. Aurin­ko­voi­malan huippu­teho on noin 50 megawattia (MWp), ja suunnit­te­lua­lueen laajuus on noin 78 hehtaaria.

Kokouksen esitys­lista liittei­neen löytyy osoit­teesta https://dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net/PKMKL/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2024108.

Maakun­ta­hal­litus kokoontuu seuraavan kerran 23.9.

Lisätiedot: maakun­ta­hal­li­tuksen puheen­joh­taja Hanna Räsänen, p. 050 514 3582, [email protected] maakun­ta­joh­taja Markus Hirvonen, p. 050 357 7739, [email protected], alueke­hi­tys­joh­taja Eira Varis, [email protected], p. 050 307 4806, maakunta-asiamies Kimmo Niiranen, [email protected], p. puh. 0400 529 479, aluesuun­nit­te­lu­pääl­likkö Pasi Pitkänen, pasi.pitkä[email protected], p. 0400 832 572