Ilmakuva Karelia-kampuksesta

Karelia-amk:n laitein­ves­toinnit avaavat uusia markki­noita muovi- ja metal­li­teol­li­suuden yrityksille

Hybri­di­suur­no­peus­työs­tö­kone, 3D-komposiittitulostin, laser­leik­kaus­ka­lusto ja simuloin­tioh­jel­mistot. Tällaisen kaluston tarve on tunnis­tettu pohjois­kar­ja­lai­sissa tekno­lo­gia­teol­li­suuden yrityk­sissä, ja Karelia-ammattikorkeakoulu vastaa tarpee­seen hankkeel­laan Älykkään valmis­tuksen tutki­musin­fra­struk­tuurin uudis­ta­minen ja kehit­tä­minen.

Pohjois-Karjalan maakunnan yhteis­työ­ryhmä (MYR) päätti antaa sitovan puoltavan lausunnon investointi- ja kehit­tä­mi­so­siosta koostu­valle hanke­pa­rille. Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto myöntää touko­kuun loppuun 2026 kestä­välle inves­toin­ti­hank­keelle EU:n ja valtion rahoi­tusta 692 737 euroa. Kehit­tä­mis­hank­keelle maakun­ta­liitto myöntää rahoi­tusta 137 505 euroa. Rahoitus tulee Oikeu­den­mu­kaisen siirtymän rahas­tosta (JTF), joka on tarkoi­tettu juuri tällai­seen elinkei­noe­lämän uudis­ta­mi­seen ja monipuolistamiseen.

Uudet inves­toinnit vahvis­tavat paitsi muovi- ja metal­lialan tutki­musta, innovointia ja opetusta, avaavat myös uusia liike­toi­min­ta­mah­dol­li­suuksia yrityk­sille. Esimer­kiksi kolmiu­lot­tei­silla kompo­siit­ti­tu­los­teilla voidaan korvata monimut­kaisia, useista kappa­leista koostuvia osako­koon­pa­noja. Suurno­peus­hy­bri­di­työs­tö­ko­neella voidaan työstää haastavia materi­aa­leja, joita tarvi­taan mm. avaruus‑, ilmailu- ja puolus­tus­vä­li­ne­teol­li­suu­dessa. Tuotannon simulointi, etäoh­jel­moin­tiym­pä­ristöt, robotiikka ja edisty­neen automaa­tio­tek­niikan hyödyn­tä­minen ovat olennainen osa tekno­lo­gia­teol­li­suuden kilpai­lu­ky­kyistä liiketoimintaa.

Lisäksi hanke­pa­rissa selvi­te­tään maakunnan alan yritysten mahdol­li­suuksia valmistaa osia ja kompo­nent­teja vihreän energian tuotan­nossa käytet­tä­viin konei­siin. Vihreän energian laite­ra­kennus edellyttää uutta osaamista, johon syven­ny­tään kehittämishankkeessa.

Lisäksi MYR:lle saatet­tiin tiedoksi 13 hanke­ha­ke­musta, jotka on käsitelty sihtee­ristön kokouk­sissa 11.6. ja 27.8. Niihin voi tutustua maakun­ta­liiton verkko­si­vuilla.

MYR kokoontuu seuraavan kerran 24.10.2024.

Lisätie­toja