Ilmakuva Pielisjoen linnasta.

Maakun­ta­hal­litus esittää alijää­mäistä budjettia vuodelle 2025

Maakun­ta­hal­litus käsit­teli Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton toiminta- ja talous­suun­ni­telmaa 2025–2027 sekä talous­ar­viota vuodelle 2025. Maakun­ta­hal­litus päätti esittää, että maakun­ta­val­tuusto hyväksyy maakun­ta­liiton ensi vuoden kunta­ra­hoi­tuso­suu­deksi 3,85 miljoonaa euroa, mikä on 150 000 euroa pienempi kuin kuluvana vuonna. Talous­arvio on maakun­ta­val­tuuston käsit­te­lyssä 25. marraskuuta.

Kyseessä on kymmenes peräk­käinen vuosi, jolloin Pohjois-Karjalan kuntien jäsen­mak­suo­suudet eivät nouse yleisestä kustan­nusten kasvusta huoli­matta. Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto on ainoa liitto, jonka maksuo­suus supistuu Suomessa, muualla kasvu on 0–3 prosenttia. Maakun­ta­liitto on valmis­tellut toimintaa ja talous­ar­viota 30.1.2024 pidetyn kunta­ko­kouksen linjauk­sella, jonka mukaan maakun­ta­liitto säily­te­tään vahvana ja täyden palvelun kuntayh­ty­mänä, joka keskittyy alueen eduna­ja­mi­seen, alueke­hit­tä­mi­seen, alueiden käyttöön ja yhteisen maakunnan markki­noin­tiin. Kunta­ko­kouk­seen osallis­tuivat Pohjois-Karjalan johtavat kunta­päät­täjät ja poliit­tisten piirien johto.

Toiminta- ja talous­suun­ni­telma sekä talous­arvio olivat lausun­to­kier­rok­sella maakunnan kunnissa. Kaikki kunnan­hal­li­tukset esittivät lausun­nois­saan, että maakun­ta­liiton kunta­ra­hoi­tuksen tulisi pienentyä 50 000 euroa enemmän kuin maakun­ta­hal­li­tuksen esitys on. Lisäksi kunnan­hal­li­tukset odottavat maakun­ta­lii­tolta muitakin säästö­toi­men­pi­teitä vuoden 2025 alusta alkaen niin, että tulevan valtuus­to­kauden loppuun mennessä rahoi­tuso­suudet ovat maan keskiarvon tasolla.

Rahoi­tuk­sessa Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton ero Suomen keskiar­voon on noin 340 000 euroa. Suurempi summa selittyy mm. keskiarvoa hieman suurem­malla henki­lös­tö­mää­rällä, suurem­milla toimiston vuokra­ku­luilla ja maakun­ta­päivän kustannuksilla.

Pohjois-Karjalan maakun­ta­hal­li­tuksen linjaus on, että maakun­ta­liiton toiminnan taso pidetään ennallaan.

Lisätiedot: maakun­ta­hal­li­tuksen puheen­joh­taja Hanna Räsänen, p. 050 514 3582, [email protected], maakun­ta­joh­taja Markus Hirvonen, p. 050 357 7739, [email protected]