Japanilainen huippukokki vierailee Pohjois-Karjalassa
Aasian vuoden 2022 parhaimmaksi valitun DEN-ravintolan omistaja ja keittiömestari Zaiyu Hasegawa vierailee Pohjois-Karjalassa elokuun loppupuolella.
Zaiyu Hasegawan vierailu toteutetaan osana premium-elintarvikkeiden vientiin ja ruokamatkailuun liittyvän BioSYS Japani ‑hanketta ja pohjautuu maakuntajohtaja Markus Hirvosen Japanin-vierailulla maaliskuussa 2023 esittämään kutsuun saapua vierailulle Pohjois-Karjalaan ja European Region of Gastronomy ‑juhlavuotta viettävälle Saimaan alueelle.
Vierailun aikana Zaiyu tutustuu pohjoiskarjalaiseen ruokakulttuuriin, sen raaka-aineisiin ja valmistustapoihin. Erityisen mielenkiinnon kohteena ovat luonnontuotteet ja paikalliset kalat. Vierailuun sisältyy mm. ohjattu kalastusretki ammattioppaan kanssa, kalojen käsittelyä ja maistelua niin keittiössä kuin nuotion äärellä, sekä karjalanpiirakkatyöpaja Markus Hirvosen kanssa.
- Japanissa Muumit, Marimekko ja suomalaiset saunat ovat varsin suosittuja, mutta suomalainen keittiö ja ruokakulttuuri ovat suhteellisen tuntemattomia. Tämä matka tarjoaa minulle upean mahdollisuuden tutustua suomalaisiin kulinaarisiin perinteisiin, ja jakaa löytöni ihmisten kanssa Japanissa ja sen ulkopuolella, Zaiyu Hasegawa kertoo ProAgria Itä-Suomen tiedotteessa.
Suomalainen ruokakulttuuri tutuksi Japanissa
Vierailun tarkoituksena on edistää pohjoiskarjalaisen ja suomalaisen ruokakulttuurin ja ruokamatkailun tunnettuutta Aasiassa, nostaa esiin paikallisia raaka-aineita, luonnonvaroja ja ruoanvalmistustapoja sekä vaihtaa tietoa ja osaamista liittyen japanilaiseen ja suomalaiseen ruokakulttuuriin. Tavoitteena on myös nostaa ravintola- ja matkailutoimialojen houkuttavuutta, ja samalla kannustaa nuoria alan opiskelijoita ja jo alalla toimivia olemaan ylpeitä juuristaan ja samalla rohkeita oppimaan uutta.
Kokonaisuuteen liittyy myös pohjoiskarjalaisten yritysten ja BioSYS Japani-ryhmähankkeen edustajien vierailut Japaniin ja Etelä-Koreaan vuosina 2024 ja 2025.
BioSYS-hankkeen tavoitteena on kasvattaa Pohjois-Karjalan alueen metsäbiotalouden sekä ruoantuotannon yhteistyötä, elinkeinojen elinvoimaisuutta sekä kansainvälisyyttä ja kilpailukykyä Japanin Nagano ja Hokkaidon alueiden kanssa. Hankkeen päätoteuttaja on Luonnonvarakeskus. Muut toimijat ovat Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Itä-Suomen yliopisto ja Pro-Agria Itä-Suomi ry.