Kari Karjalainen.

Kari Karja­lainen palkit­tiin Pohjois-Karjalan hyväksi tehdystä työstä

Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto myönsi Tunnustus maakunnan eteen tehdystä työstä ‑palkinnon Joensuun kaupun­gin­joh­tajan virasta eläköi­ty­neelle Kari Karja­lai­selle. Karja­lainen palkit­tiin maakun­ta­päi­vänä lauan­taina 31.8.

Kari Karja­lainen toimi Joensuun kaupun­gin­joh­ta­jana lähes 14 vuotta, mutta samalla hän oli koko maakunnan mies – sukunimeä myöten. Karja­laisen virka­vuo­sien tyyliä voi kuvailla raken­ta­vaksi, yhteis­työtä hakevaksi ja erilaisia näkökulmia kunnioit­ta­vaksi niin kuntien välisessä toimin­nassa kuin Pohjois-Karjalan eduna­ja­mi­sessa valtion suuntaan.

- Ensim­mäi­senä tämä johtuu kotiseu­tu­rak­kau­desta. Haluan menes­tystä koko maakun­nalle. On myös keskus­kau­pungin etu, että maakunta säilyy elinvoi­mai­sena. Ja sama toimii toisin­päin – maakunta tarvitsee vahvan keskus­kau­pungin, Kari Karja­lainen sanoo.

- Toimin­ta­ta­paani vaikut­tivat myös kokemukset aiemmalta virkau­ral­tani. Tampe­reen seudulla kuntien välinen yhteistyö tuotti paljon hyviä käytän­töjä, Turun seudulla olikin sitten toisen­laista lukuisten pikku­kun­tien aiheut­taman pirsta­lei­suuden takia. Luonteen­laa­tuni on myös sellainen, että en tykkää riidellä, ja onneksi täällä Pohjois-Karjalassa on helppo toimia ihmisten kanssa, vaikka asiat olisi­vatkin vaikeita.

Karja­lainen siirtyi eläkkeelle vuosi sitten elokuussa. Joensuun vuosiin mahtuu monen­laista käännettä, suurim­masta päästä Suomen ensim­mäisen sote-järjestämislain mukaisen sote-alueen eli Siun soten perus­ta­minen. Maakun­nal­linen konsensus löytyi lukemat­to­mien palave­reiden jälkeen.

- Se oli eteen­päin kaatu­mista sen hetkisen tiedon varassa, mutta näen sen edelleen tarpeel­li­sena ja oikea-aikaisena tekona. Tietys­tihän sitä toivoo, että Siun sotesta olisi ollut enemmän hyötyä maakun­nalle, mutta valtio­vallan ratkai­suja ei voi aina ennakoida.

Karja­laisen mielestä maakunnan eduna­ja­mi­sessa tehdään tällä hetkellä oikeita asioita, mutta vaikeus­ker­roin on korkealla.

- Tämä aika on valtavan turbu­lent­tista. Mikään möykkää­minen ei auta, vaan meidän on löydet­tävä valtio­vallan kanssa yhteinen sävel ja tuotava omat ratkaisut pöytään. Nyt jos koskaan pitää keskittyä olennai­siin asioihin niukkojen resurs­sien takia. Yksit­täi­senä maakun­tana Pohjois-Karjala ei pärjää, joten yhteis­työtä kannattaa tiivistää edelleen itäisen Suomen maakun­tien kanssa.

Hän on valmis ottamaan itsekin haasteen vastaan, jos mielekäs yhteis­kuntaa tai elinkei­noe­lämää palve­leva tehtävä tulee eteen.

Kari Karja­lainen on kuudes tunnus­tus­pal­kinnon saaja. Edelliset palkitut ovat erityis­lii­kun­na­noh­jaaja Eija Pennanen, sellisti Jussi Makkonen, Pohjois-Karjalan kauppa­ka­marin toimi­tus­joh­taja Matti Vuojärvi (eläkkeellä), Pohjois-Karjalan Sosiaa­li­tur­vayh­dis­tyksen toimin­nan­joh­taja Elina Pajula (eläkkeellä) ja toimit­taja Pekka Puustinen (eläkkeellä).

Lisätiedot: Kari Karja­lainen, p. 0400 827 357, maakun­ta­joh­taja Markus Hirvonen, p.050 357 7739, [email protected]