Ylimaa­kun­nal­liset kulttuu­ri­kier­tueet valloit­tavat Itä-Suomen

Nyt etsitään kiertu­eelle sopivia kulttuu­ri­pal­ve­luita Itä-Suomen alueelle! Haku on auki syyskuun ajan.

Kulttuuri Itää ‑hanke etsii valmiita kulttuu­ri­pal­ve­luita ja ‑sisäl­töjä kiertä­mään Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella. Etsin­nässä ovat erityi­sesti kiertue­toi­min­taan sopivat ketterät kulttuu­ri­si­sällöt, jotka voidaan toteuttaa esim. kyläta­loilla. Kulttuu­ri­pal­velun tulee olla toteu­tet­ta­vissa mahdol­li­simman itsenäi­sesti paikan päällä. Sisäl­töjä toivo­taan eri taitee­na­loilta, ja mahdol­li­simman monipuo­li­sesti esiin­ty­misiä, työpa­joja, yhtei­sö­tai­detta sekä muita taidesisältöjä.

- Tarkoi­tuk­se­namme on luoda ylimaa­kun­nal­lisia kiertueita yhteis­työssä Itä-Suomen kuntien kulttuu­ri­pal­ve­luiden kanssa. Kiertueilla lisäämme kulttuu­ri­tar­jontaa etenkin niillä alueilla, joilla sitä on vähemmän tarjolla ja tarjoamme työti­lai­suuksia kulttuurin ja taiteen toimi­joille Itä-Suomessa, kertoo Kulttuuri Itää ‑hankkeen Pohjois-Karjalan koordi­naat­tori Hannele Autti Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.

Ylimaa­kun­nal­li­sesti kiertäviä kulttuu­ri­si­säl­töjä haetaan 1.11.2024 ja 30.11.2025 väliselle ajalle syyskuun alusta aukea­valla palve­lu­haulla. Ehdotus toteu­tet­ta­vasta kulttuu­ri­si­säl­löstä tulee jättää 30.9.2024 mennessä palveluhakulomakkeella. 

Kuntien kulttuu­ri­pal­velut taklaavat haasteita entistä laajem­malla yhteistyöllä

Ylimaa­kun­nal­liset kulttuu­ri­kier­tueet ovat osa Kulttuuri Itää ‑hanketta, joka on kolmen itäsuo­ma­laisen maakunnan – Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Pohjois-Karjalan – yhteinen kulttuurin kehit­tä­mis­teh­tävä ajalla 1.1.2024 – 31.12.2025. Itäsuo­ma­laisen kehit­tä­mis­teh­tävän tavoit­teena on luoda pysyvä verkos­to­mainen toimin­ta­malli Itä-Suomen kuntien kulttuu­ri­pal­ve­luiden yhteistyölle. 

Kulttuuri Itää tarjoaa verkos­to­ta­paa­misia ja erilaisia koulu­tuksia alueen kuntien kulttuu­ri­pal­ve­luissa työsken­te­le­ville sekä kehittää kiertä­vien tuotan­tojen malleja, jotka edistävät kulttuu­ri­pal­ve­luiden liikku­mista maakun­ta­ra­jojen yli. Lisäksi kehit­tä­mis­teh­tävä viestii taiteen ja kulttuurin merki­tyk­sistä ja vaiku­tuk­sista laaja-alaisesti osana Itä-Suomen hyvin­voinnin, elinvoi­mai­suuden ja kokonais­tur­val­li­suuden kehittämistä.

Kulttuuri Itää on kuntien kulttuu­ri­toi­min­ta­lain 166/2019 6 §:n mukainen alueel­linen kehit­tä­mis­teh­tävä, jota rahoittaa Opetus- ja kulttuu­ri­mi­nis­teriö. Kehit­tä­mis­teh­tävä on Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon liiton sekä Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakun­ta­liit­tojen yhteinen hanke. Kulttuuri Itää toteu­te­taan tiiviinä verkos­to­yh­teis­työnä Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Pohjois-Karjalan 44 kunnan kanssa.

Kysy lisää kiertu­eesta ja Itä-Suomen kuntien kulttuu­ri­pal­ve­luiden ylimaa­kun­nal­li­sesta yhteistyöstä:

Pohjois-Savo: projek­ti­pääl­likkö Tiina Taskinen-Viinikainen, Kuopion kaupunki, [email protected]

Etelä-Savo: kulttuu­ri­koor­di­naat­tori Taru Tähti, Etelä-Savon maakun­ta­liitto, [email protected]

Pohjois-Karjala: kulttuu­ri­asian­tun­tija Hannele Autti, Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto, [email protected]