Ryhmäkuva kiertotalousverkoston jäsenistä.

Kierto­ta­lou­teen vauhtia verkos­to­mai­sessa yhteistyössä

Verkos­tossa ediste­tään kierto­ta­louden tiekartan toimeen­panoa ja seurantaa sekä jaetaan tietoa. Pohjois-Karjala on valittu mallia­lu­eeksi saksa­lai­seen kiertotaloushankkeeseen.

Kierto­ta­lous­työn vauhdit­ta­mi­seksi Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus käynnis­tivät 29.5. Pohjois-Karjalan kierto­ta­louden yhteis­työ­ver­koston toiminnan. Alueel­lista verkostoa käynnis­tä­mässä oli 32 henkilöä mm. kunnista, yrityk­sistä, tutki­mus­lai­tok­sista ja koulutusorganisaatioista.

Yhteis­työ­ver­kosto vahvistaa maakun­nal­lista kierto­ta­lous­työtä yhteis­työn ja verkos­toi­tu­misen kautta. Se myös tukee eri tavoin alueel­listen kierto­ta­lous­ta­voit­teiden saavut­ta­mista. Verkosto edistää kierto­ta­louden tiekartan toimeen­panoa ja seurantaa, lisää tiedon- ja osaamisen vaihtoa sekä hyvien käytän­töjen jakamista. Konkreet­tinen kehit­tä­mistyö mahdol­listaa myös uusien hankkeiden, ideoiden ja liike­toi­minnan synty­misen. Lisäksi verkosto viestii aktii­vi­sesti kiertotaloustyöstä.

Verkosto kokoontuu hybri­di­muo­dossa 2–4 kertaa vuodessa ja tarjoaa laajan näkökulman kierto­ta­louden eri teemoihin ja toimi­joihin. Toiminta sopii verkos­to­tyyp­pi­sestä toimin­nasta kiinnos­tu­neille: tule mukaan yhteis­ke­hit­tä­mään, sparraa­maan ja jakamaan ajatuksia!

Raken­ta­misen kierto­ta­lous seuraa­vassa kokouksessa

Verkoston seuraava tapaa­minen järjes­te­tään 13. marras­kuuta kello 9–11. Tapaa­misen teemana on raken­ta­misen kierto­ta­lous, ja aihetta alustavat puhujat ympäris­tö­mi­nis­te­riöstä sekä Mikkelin kehitys­yhtiö Mikseistä.

Tapaa­minen järjes­te­tään Pielis­joen linnassa (Silta­katu 2, Joensuu) sekä etäyh­tey­dellä. Ilmoi­tathan osallis­tu­mi­ses­tasi 8.11. mennessä. Ilmoit­tau­tu­mis­linkki tämän tiedot­teen lopussa.

Verkoston ajankoh­taisia voi seurata Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton Kiertotalous-sivuilta sekä tilaa­malla verkoston uutis­kir­jeen, josta saa tiedon seuraa­vista tapaa­mi­sista ja verkoston kuulumisista.

Pohjois-Karjalan toimin­nasta mallia Eurooppaan

Pohjois-Karjala on valittu mallia­lu­eeksi saksa­lais­joh­toi­seen Circular Rural Regions ‑pilot­ti­hank­kee­seen. Hanke keskittyy alueel­listen kierto­ta­lous­rat­kai­sujen tutki­mi­seen hyödyn­täen saksa­laisia ja euroop­pa­laisia mallia­lueita. Tavoit­teena on tukea kierto­ta­louden strate­gisten toimin­ta­mal­lien kehit­tä­mistä ja toteut­ta­mista maaseu­tua­lueilla. Pohjois-Karjala on valittu mallia­lu­eeksi hankkee­seen, koska alueella on kokemusta kierto­ta­louden käytän­nöistä ja se on jo toteut­tanut kierto­ta­lous­hank­keita ja ‑pilotoin­teja.

Hankkeen aloitus­se­mi­naari järjes­tet­tiin Berlii­nissä 26.9. Seminaarin osanot­ta­jiin teki vaiku­tuksen erityi­sesti Pohjois-Karjalan metsä­bio­ta­lous­osaa­minen sekä sujuva sidosryhmäyhteistyö.

Circular Rural Regions ‑hanke on osa EU:n Alueel­lista agendaa (Terri­to­rial Agenda 2030), joka on suunni­telma Euroopan alueiden yhteen­kuu­lu­vuuden lisää­mi­seksi ja vahvis­ta­mi­seksi vuoteen 2030 mennessä. Pilot­ti­hank­keissa korostuu oppiminen muilta alueilta, hyvien käytän­töjen jakaminen ja verkos­tojen rakentaminen.

Lisätie­toja