Matkustajia Joensuun lentoasemalla.

Nykyinen lentoa­se­ma­ver­kosto välttä­mätön koko maan taloudelle

Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto, Joensuun kaupunki, Pohjois-Karjalan kauppa­ka­mari ja Pohjois-Karjalan Yrittäjät ovat mukana ylimaa­kun­nal­li­sessa kanna­no­tossa, jossa edelly­te­tään lentoa­se­ma­verkon säilyt­tä­mistä nykyi­sel­lään ja kolmen tunnin saavu­tet­ta­vuu­dessa pysymistä Liikenne 12 ‑suunni­telman päivityksessä.

Liikenne 12 ‑suunni­telman päivitys on käynnissä, ja samalla laadi­taan valta­kun­nal­linen lento­lii­ken­ne­stra­tegia. Voimassa olevassa liiken­ne­jär­jes­tel­mä­suun­ni­tel­massa vuosille 2021–2033 tavoit­teeksi on asetettu koko Suomen saavu­tet­ta­vuus kolmessa tunnissa Helsin­gistä. Kanna­no­tossa todetaan, että näiden asioiden täytty­minen on välttä­mä­töntä elinkei­noe­lä­mälle ja kansain­vä­li­selle matkai­lulle. Myös halli­tus­oh­jelman mukaan Finavian nykyinen lentoa­se­ma­ver­kosto säilytetään.

Kanna­no­tossa vaadi­taan, että Finavia myös huolehtii siitä, että lentoa­se­ma­ver­kosto säilytetään.

- Kauppa­ka­ma­rien 13 lentoa­se­malle tehdyssä selvi­tyk­sessä alueen lento­lii­ken­teen talou­del­liset hyödyt ovat kaksi­tu­hat­ker­taiset verrat­tuna niiden toimin­nasta aiheu­tu­nee­seen alijäämään.

Joensuun, Kajaanin, Jyväs­kylän, Kokkola-Pietarsaaren ja Kemi-Tornion lentoa­se­mien vaiku­tusa­lueilla on tekeillä ja suunnit­teilla mittavat inves­toinnit puhtaa­seen energiaan ja teolli­suu­teen. Myös matkailu on merkit­tävä ja vahvassa kasvussa oleva elinkeino. Lento­lii­kenne mahdol­listaa työvoiman liikku­vuuden ja varmistaa osaavan kotimaisen ja kansain­vä­lisen työvoiman saata­vuuden alueiden elinkei­nojen ja inves­toin­tien toteuttamiseen.

Joensuun lentoa­seman matkus­ta­ja­määrät ovat edelleen kasvussa. Kannan­oton kentistä Joensuu on ollut vilkkain kenttä nykyi­sellä ostopal­ve­lu­kau­della. Uusien suorien charter-lentojen odote­taan tuovan merkit­tävää kasvua ensi vuonna. Liike­mat­kus­tuksen lisäksi myös maakunnan merkit­tävät matkai­luin­ves­toinnit esimer­kiksi Kolilla ja Bomballa näkyvät kasva­neina matkustajavirtoina

Lisätie­toja