Kierto­ta­lous

Ilmas­to­kes­tävä puhtaiden ratkai­sujen ja kierto­ta­louden maakunta

Pohjois-Karjalan tavoit­teena on olla vuoteen 2040 mennessä ilmas­to­kes­tävä puhtaiden ratkai­sujen ja kierto­ta­louden maakunta. Kierto­ta­lous on tuotanto- ja kulutus­malli, jossa olemassa materi­aalit ja tuotteet hyödyn­ne­tään mahdol­li­simman pitkälle lainaa­malla, vuokraa­malla, uudel­leen käyttä­mällä, korjaa­malla, kunnos­ta­malla ja kierrät­tä­mällä. Tavoit­teena on pidentää tuotteiden elinkaarta.

Kierto­ta­lou­teen kuuluu myös jätteen määrän vähen­tä­minen minimiin. Kun tuote tulee elinkaa­rensa päähän, sen materi­aalit pyritään aina kun mahdol­lista yhä hyödyn­tä­mään, jolloin ne luovat lisäarvoa uudel­leen. Kierto­ta­lous tarjoaa mahdol­li­suuden tarrata yhtäai­kai­sesti aikamme suurim­piin globaa­leihin ongel­miin: ilmas­ton­muu­tok­seen, luonto­ka­toon ja luonnon­va­rojen ylikulutukseen.

Kierto­ta­louden ja resurs­si­te­hok­kuuden edistä­minen sekä jätteen synnyn vähen­tä­minen on nostettu maakunnan kehit­tä­misen kohteeksi Pohjois-Karjalan ilmasto- ja energiaoh­jelma 2030:ssa. Tavoit­teena on, että Pohjois-Karjalan runsaita luonnon­va­roja käyte­tään kestä­västi ja ilmas­to­vii­saasti mahdol­lis­taen samalla monipuo­linen liiketoiminta.

Pohjois-Karjalan kierto­ta­louden tiekartta

Pohjois-Karjalan kierto­ta­louden tiekartta luo suunta­viivat kierto­ta­louden strate­gi­selle edistä­mi­selle alueella nyt ja tulevai­suu­dessa. Tiekartan avulla luodaan tavoi­te­tila Pohjois-Karjalan kierto­ta­lous­toi­min­nalle sekä etsitään vaikut­ta­vimmat alueel­liset toimen­pi­teet ja tavoit­teet kierto­ta­louden edistä­mi­seksi. Tiekartta on laadittu laajassa sidos­ryh­mäyh­teis­työssä alueen keskeisten kierto­ta­lous­toi­mi­joiden kanssa. Tiekartan laati­mi­sesta on vastannut Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton Circwaste – Kohti kierto­ta­loutta ‑hanke vuosina 2016–2023.

Pohjois-Karjalan kierto­ta­louden yhteistyöverkosto

Pohjois-Karjalan kierto­ta­louden yhteis­työ­ver­kosto vauhdittaa alueen kierto­ta­lous­työtä ja edistää alueel­lista kierto­ta­lous­siir­tymää. Verkoston tavoit­teena on edistää toimi­joiden välistä yhteis­työtä, toteuttaa alueel­lisia kierto­ta­lous­ta­voit­teita ja seurata Pohjois-Karjalan kierto­ta­louden tiekartan edistymistä.

Yhteis­työ­ver­kosto lisää toimi­joiden välistä tiedon­vaihtoa ja hyvien käytän­töjen jakamista, käynnistää uusia hankkeita sekä tukee aktii­vista viestintää maakunnan kierto­ta­lous­työstä. Verkosto kokoontuu hybri­di­muo­dossa 2–4 kertaa vuodessa ja tarjoaa laajan näkökulman kierto­ta­louden eri teemoihin ja toimijoihin.

Toiminta sopii verkos­to­tyyp­pi­sestä toimin­nasta kiinnos­tu­neille: tule mukaan yhteis­ke­hit­tä­mään, sparraa­maan ja jakamaan ajatuksia!

Tilaa verkoston uutis­kirje, niin saat tiedon seuraa­vista tapaa­mi­sista ja verkoston kuulumisista

Lisätie­toja