Kiskobussi Joensuun rautatieasemalla.

Kisko­bus­siyh­teydet ovat osa koko Suomen kauko­lii­ken­nettä – rataverkon sähköis­tä­mis­oh­jelma käynnistettävä

Pohjois-Karjalan maakun­ta­hal­litus päätti ottaa kantaa Traficomin teettä­mään kisko­bus­si­sel­vi­tyk­seen. Selvi­tyksen henki on, että Väli-Suomen kisko­bus­siyh­teydet olisi talou­del­li­sesti kannat­tavaa korvata linja-autovuoroilla. Maakun­ta­hal­litus pitää viestiä kysee­na­lai­sena, koska tänä päivänä valtion tulisi edistää kestävää kehitystä, alueiden kilpai­lu­kykyä ja huoltovarmuutta.

Pohjois-Karjalassa henki­lö­lii­kenne tapahtuu kisko­bus­silla Joensuun ja Nurmeksen sekä Joensuun ja Pieksä­mäen välillä. Yhteydet eivät palvele pelkäs­tään ihmisten arkisia liikku­mis­tar­peita, vaan ovat erittäin tärkeitä tavara­lii­ken­teelle ja matkailulle.

Maakun­ta­hal­litus toteaa, että ilmas­to­kes­tävät ratkaisut ovat edenneet raide­lii­ken­teessä hitaasti ja edellyttää, että valtion on käynnis­tet­tävä pikai­sesti raide­lii­ken­teen sähköis­tä­mis­oh­jelman laatiminen.

Maakun­ta­hal­li­tuksen kannan­ot­toon linkki tiedo­teen lopussa.

Outokum­mussa pyritään työllis­tä­mään teolli­suu­desta lomau­tetut tai irtisanotut

Maakun­ta­hal­litus päätti hyväksyä Outokummun paikal­lisen äkillisen raken­ne­muu­toksen koordinaatio- ja kehit­tä­mis­hank­keen kokonais­kus­tan­nusar­vioksi 187 500 euroa. Maakun­ta­hal­litus myöntää hankkeelle Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen ‑määrä­rahaa 80 prosenttia hyväk­sy­tyistä kokonaiskustannuksista.

Tammi­kuun loppuun 2026 kestävän hankkeen toteut­taja on Outokummun seudun teolli­suus­kylä Oy. Kaupungin teolli­suus­yri­tyk­sissä on vähen­tynyt lyhyessä ajassa yli 100 työpaikkaa, joten tavoit­teena on saada lomau­tetut tai irtisa­notut työnte­kijät nopeasti takaisin työhön alueen muihin teolli­siin toimi­paik­koihin. Hankkeessa pyritään vastaa­maan myös rekry­toin­ti­haas­tei­siin ja kehit­tä­mään puhtaan siirtymän ratkai­suja kaivannaisteollisuudessa.

Ongel­mien taustalla on Venäjän hyökkäy­sota ja talouden heikko suhdanne.

Maakun­taoh­jelma 2029 laati­minen käynnissä

Maakun­ta­liitto on käynnis­tänyt maakun­taoh­jelman laati­misen vuosille 2026–2029. Maakun­ta­hal­litus sai tiedok­seen osallistumis- ja arvioin­ti­suun­ni­telman, johon voi tutustua osoit­teessa www.pohjois-karjala.fi/pokat2029 tai Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton toimistolla.

Osallistumis- ja arvioin­ti­suun­ni­telma antaa kaikille kiinnos­tu­neille tietoa maakun­taoh­jelman tarkoi­tuk­sesta, ohjel­ma­työn vaiheista ja aikatau­lusta, vaikut­ta­mis­mah­dol­li­suuk­sista sekä vaiku­tusten arvioinnin järjestämisestä.

Palau­tetta voi antaa kirjal­li­sesti osoit­tee­seen [email protected] tai Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto, Pielis­joen linna, Silta­katu 2, 80100 JOENSUU.

Maakun­ta­hal­litus kokoontuu seuraavan kerran 21.10.

Lisätiedot: maakun­ta­hal­li­tuksen puheen­joh­taja Hanna Räsänen, p. 050 514 3582, [email protected] maakun­ta­joh­taja Markus Hirvonen, p. 050 357 7739, [email protected], alueke­hi­tys­joh­taja Eira Varis, p. 050 307 4806, [email protected]