Zaiyu Hasegawa. DEN ravintolan omistaja ja keittiömestari. Kuva: Shinichiro Fuji

Japani­lainen huippu­kokki vierailee Pohjois-Karjalassa

Aasian vuoden 2022 parhaim­maksi valitun DEN-ravintolan omistaja ja keittiö­mes­tari Zaiyu Hasegawa vierailee Pohjois-Karjalassa elokuun loppu­puo­lella.

Zaiyu Hasegawan vierailu toteu­te­taan osana premium-elintarvikkeiden vientiin ja ruoka­mat­kai­luun liittyvän BioSYS Japani ‑hanketta ja pohjautuu maakun­ta­joh­taja Markus Hirvosen Japanin-vierailulla maalis­kuussa 2023 esittä­mään kutsuun saapua vierai­lulle Pohjois-Karjalaan ja European Region of Gastro­nomy ‑juhla­vuotta viettä­välle Saimaan alueelle.

Vierailun aikana Zaiyu tutustuu pohjois­kar­ja­lai­seen ruoka­kult­tuu­riin, sen raaka-aineisiin ja valmis­tus­ta­poihin. Erityisen mielen­kiinnon kohteena ovat luonnon­tuot­teet ja paikal­liset kalat. Vierai­luun sisältyy mm. ohjattu kalas­tus­retki ammat­tiop­paan kanssa, kalojen käsit­telyä ja maistelua niin keittiössä kuin nuotion äärellä, sekä karja­lan­pii­rak­ka­työ­paja Markus Hirvosen kanssa.

- Japanissa Muumit, Marimekko ja suoma­laiset saunat ovat varsin suosit­tuja, mutta suoma­lainen keittiö ja ruoka­kult­tuuri ovat suhteel­lisen tunte­mat­tomia. Tämä matka tarjoaa minulle upean mahdol­li­suuden tutustua suoma­lai­siin kulinaa­ri­siin perin­tei­siin, ja jakaa löytöni ihmisten kanssa Japanissa ja sen ulkopuo­lella, Zaiyu Hasegawa kertoo ProAgria Itä-Suomen tiedotteessa.

Suoma­lainen ruoka­kult­tuuri tutuksi Japanissa

Vierailun tarkoi­tuk­sena on edistää pohjois­kar­ja­laisen ja suoma­laisen ruoka­kult­tuurin ja ruoka­mat­kailun tunnet­tuutta Aasiassa, nostaa esiin paikal­lisia raaka-aineita, luonnon­va­roja ja ruoan­val­mis­tus­ta­poja sekä vaihtaa tietoa ja osaamista liittyen japani­lai­seen ja suoma­lai­seen ruoka­kult­tuu­riin. Tavoit­teena on myös nostaa ravintola- ja matkai­lu­toi­mia­lojen houkut­ta­vuutta, ja samalla kannustaa nuoria alan opiske­li­joita ja jo alalla toimivia olemaan ylpeitä juuris­taan ja samalla rohkeita oppimaan uutta.

Kokonai­suu­teen liittyy myös pohjois­kar­ja­laisten yritysten ja BioSYS Japani-ryhmähankkeen edusta­jien vierailut Japaniin ja Etelä-Koreaan vuosina 2024 ja 2025.

BioSYS-hankkeen tavoit­teena on kasvattaa Pohjois-Karjalan alueen metsä­bio­ta­louden sekä ruoan­tuo­tannon yhteis­työtä, elinkei­nojen elinvoi­mai­suutta sekä kansain­vä­li­syyttä ja kilpai­lu­kykyä Japanin Nagano ja Hokkaidon alueiden kanssa. Hankkeen pääto­teut­taja on Luonnon­va­ra­keskus. Muut toimijat ovat Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto, Itä-Suomen yliopisto ja Pro-Agria Itä-Suomi ry.