Rahoi­tusta 13 hankkeelle alkuvuoden EAKR- ja JTF-hauissa

Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto järjesti alkuvuo­desta 2024 kaksi kehittämis- ja inves­toin­ti­han­ke­hakua, joista toinen kohdistui Euroopan alueke­hi­tys­ra­haston (EAKR) ja toinen Oikeu­den­mu­kaisen siirtymän rahaston (JTF) toimiin. Haut päättyivät maalis­kuussa ja niihin saapui yhteensä 18 hakemusta. 

Maakun­ta­liitto myönsi rahoi­tusta 13 hankkeelle, jotka parhaiten toteut­tivat hanke­ha­kujen ehtoja sekä Uudis­tuva ja osaava Suomi 2021–2027 ‑ohjelman tavoitteita.

Euroopan alueke­hi­tys­ra­haston hankkeet (EAKR)

EAKR-tukea myönnet­tiin kymme­nelle hankkeelle, jotka liittyvät terveyden ja hyvin­voinnin palve­luihin, energia­tuo­tan­toon ja ‑varas­toin­tiin, fotoniik­kaan sekä metsänhoitomenetelmiin.

Rahoi­tusta sai mm. hanke­ko­ko­nai­suus, jossa keski­ty­tään ratkai­se­maan sote- ja hyvin­voin­tialan kehit­tä­mis­tar­peita sekä maakunnan yhteisiä hyvin­voin­ti­haas­teita yhteis­työssä oppilai­tosten sekä yksityisten ja julkisten työ- ja elinkei­noe­lämän toimi­joiden kanssa. Kysei­seen kehit­tä­mis­hank­kee­seen liittyy myös inves­toin­ti­hanke, jossa luodaan uuden­lainen liikunnan ja hyvin­voinnin monia­lainen oppimis- ja tutki­musym­pä­ristö liiku­tel­ta­vista ja etäoh­jauk­seen perus­tu­vista laitteistoista.

Lisäksi haussa myönnet­tiin tukea fotoniikan kansal­lista ja kansain­vä­listä tutkimus- ja yrity­syh­teis­työtä edistä­välle inves­toin­ti­hank­keelle sekä Pohjois-Karjalan vetyta­louden liike­toi­min­ta­mah­dol­li­suuksia kartoit­ta­valle kehittämishankkeelle. 

Rahoi­tusta sai myös kahden toteut­tajan ryhmä­hanke, joka tuottaa metsä­omis­tajia ja metsä­pal­ve­lu­yri­tyksiä palve­levia käytännön digitaa­lisia menetelmiä jatku­va­peit­teisen metsän­kas­va­tuksen metsi­köiden kohden­nuk­seen, hakkuu­alueen rajauk­seen sekä hakkuu­ko­ne­työn toteutukseen.

Edellä mainit­tujen hankkeiden tarkemmat kuvaukset ovat luetta­vissa EU:n alue- ja raken­ne­po­li­tiikan hanke­tie­to­pal­ve­lussa:

  • INNO Pohjois-Karjala — sote- ja hyvin­voin­tialan kestävät palvelut ja innovaa­tiot, neljän toteut­tajan ryhmähanke
  • INNO Pohjois-Karjala — sote- ja hyvin­voin­tialan kestävät palvelut ja innovaa­tiot (inves­tointi), kahden toteut­tajan ryhmähanke
  • Vetyta­louden liike­toi­min­ta­mah­dol­li­suuk­sien selvittäminen
  • Elekt­ro­ni­sä­de­kir­joit­timen inves­toin­ti­hanke, Ebeam
  • Jatku­va­peit­teisen metsän­kas­va­tuksen hakkuiden täsmä­koh­den­nettu monita­voit­teinen toteutus (JATKUVA), kahden toteut­tajan ryhmähanke

Oikeu­den­mu­kaisen siirtymän rahaston hankkeet (JTF)

Haun tavoit­teena oli rahoittaa toimia, joilla voidaan korvata kestä­vällä tavalla turpeen energia­käytön luopu­mi­sesta aiheu­tuvat talou­del­liset ja sosiaa­liset vaiku­tukset. JTF-hankehakuun saapui neljä hakemusta, joista kolmelle myönnet­tiin rahoitusta.

Myönteisen rahoi­tus­pää­töksen sai kehittämis- ja inves­toin­ti­han­ke­ko­ko­nai­suus, jossa uudis­te­taan Karelia-ammattikorkeakoulun tutkimus‑, kehitys‑, oppimis- ja innovaa­tioin­fra­struk­tuuria uusien valmistus- ja materi­aa­li­tek­no­lo­gioiden osalta. Kehit­tä­mis­hank­keessa keski­ty­tään uusiin älykkään valmis­tuksen tekno­lo­gioihin ja niiden hyödyn­tä­mis­mah­dol­li­suuk­siin. Inves­toin­ti­hank­keessa hanki­taan maakunnan yritysten tarpei­siin perus­tuvat laitteet, kuten hybridi suurno­peus­työs­tö­kone, laser­leik­kaus­lait­teisto ja 3D-komposiittitulostin.

Lisäksi rahoi­tusta sai hanke, jonka tavoit­teena on tunnistaa maakunnan koulu­tusor­ga­ni­saa­tioiden koulu­tus­si­säl­tö­tar­peet vetyta­louden ja energia­siir­tymän näkökul­masta sekä vahvistaa koulu­tuksen kautta työvoiman osaamista sekä osaavan työvoiman saata­vuutta tulevaisuudessa.

Myäs näistä jhank­keista lisätie­toja hanke­tie­to­pal­ve­lussa:

  • Älykkään valmis­tuksen tutki­musin­fra­struk­tuurin uudis­ta­minen ja kehittäminen
  • Älykkään valmis­tuksen tutki­musin­fra­struk­tuurin uudis­ta­minen ja kehit­tä­minen ‑inves­tointi
  • Vetyta­louden ja energia­siir­tymän osaava työvoima

Lisätie­toja