Blogi

Pohjois-Karjala – Euroopan Helsinki

Helsingin kaupungin pääekonomisti Mikko Kiesiläinen kommentoi Suomen tilannetta sangen oudosti (HS, 4.2.). ”Uhkana on, että Suomesta tulee Euroopan Pohjois-Karjala. Tarkoitan tilannetta, jossa sekä maan talous että asukasmäärä kutistuisivat. Se voisi johtaa negatiiviseen, itseään ruokkivaan kierteeseen.”

Yhdessä kommentissa on pielessä sekä talouden arvio että arvio negatiivisuuden kierteestä.

Pohjois-Karjalan talous kasvoi viime vuonna merkittävästi, ja positiiviset uutiset investoinneista, koulutuspaikoista, opiskelijoiden hakijamääristä, muuttoliikkeestä ja matkailun kovasta kasvusta seurasivat toisiaan. Meillä itseään ruokkiva positiivisuuden kierre saa koko ajan vauhtia.

Mitä jos Pohjois-Karjalasta tulisi Euroopan Helsinki? Helsinki haluaa strategiansa mukaan muun muassa olla maailman paras ja yhdenvertaisin paikka oppia, joka on yhdenvertainen ja kansainvälinen ja jossa vastuullinen talous on kestävän kasvun perustana. Lisäksi kaupunki haluaa ottaa kunnianhimoista ilmastovastuuta ja tehdä luonnonsuojelua.

Mehän olemme jo kaikkea tätä.

Pohjois-Karjalan kouluissa ja varhaiskasvatuksessa työskentelee koulutusmaakunnan ansiosta päteviä ammattilaisia, sillä meillä ei suurkaupunkien suurta opettajapulaa vielä ole. Euroopassa on hyvin harvinaista, että luokanopettajat ovat maistereita.

Pohjois-Karjalassa vastuullinen talous on ollut kasvun perustana aina, koska vaihtoehtoja ei ole ollut. Olemme esimerkiksi sotessa joutuneet toimimaan paljon pienemmällä rahalla kuin muut aluetalouden vuoksi. Innovatiiviset hankinnat ja talouden prosessitehokkuus on osattu täällä jo pienviljelijätalouden aikaan, sillä täällä on opittu elämään suu säkkiä myöten.

Meille velka on ollut paha enemmän kuin hyvä, ja se näkyy esimerkiksi kuntien vähäisenä velkaantumisena. Pohjois-Karjalan vastuullisesta taloudesta olisi hyvä koko Euroopan oppia.

Kunnianhimoinen ilmastopolitiikka on meille itsestäänselvyys. Meidän tavoite on olla hiilineutraali 2030, kun EU:n tavoite on 2050. Haluamme käyttää uusiutuvaa energiaa vuonna 2040 yli 80 prosenttia, kun EU haluaa 27 prosenttia.

Eivätkä nämä ole meille vain tavoitteita, vaan toimijat ihmisistä yrityksiin tekevät koko ajan vastuullisia valintoja ja investointeja. Pohjois-Karjala haluaa tehdä toimet siten, että ihmiset voivat täällä asua ja elää. Ei pakolla tai kurittamalla vaan kannustamalla, innostamalla ja teknologian avulla.

Vuonna 2022 me emme sorru vastakkainasetteluun. Tiedämme, että menestyvä maa tarvitsee menestyvän pääkaupungin ja menestyvät maakunnat.

Suomen peli on aina yhteispeliä, ja tässä yhteispelissä me hoidamme oman roolimme. Se rooli on edelläkävijän rooli, jossa voimme olla Euroopan paras.

Markus Hirvonen
Markus Hirvonen
maakuntajohtaja

Tämä kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Sanomalehti Karjalaisen Kolumnivieras-palstalla 25.2.2022.