Tiedotteet

Finnair hoitaa seuraavaksi Helsingin ja Joensuun väliset lennot

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt julkisen tarjouskilpailun päätökset reittilentoliikenteen hankkimiseksi valtion tukemana Helsingin ja viiden maakuntalentoaseman välille. Finnair voitti kilpailutuksen kaikilla reiteillä. Lennot alkavat 31.10.2022.

Säännölliset reittilennot kilpailutettiin Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin lentoasemien välille sekä kolmioreittinä Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Kemi-Tornion lentoasemien välille ajalle 31.10.2022–30.7.2023. 

Kilpailutukseen tuli tarjouksia neljältä lentoyhtiöltä: Amapola Flyg AB, DAT A/S, NyxAir OÜ ja Finnair Oyj. Joensuun reitti sai kolme tarjousta, Kajaanin ja Jyväskylän kaksi ja Kemi-Kokkolan reitti yhden.

Kilpailutuksen ratkaisuperusteena oli hinta kaikkien tarjouspyynnön asettamien vaatimusten täyttävien tarjoajien kesken. Saatujen tarjousten hinta oli 13,7 miljoonaa euroa.

– Olemme tehneet hankintapäätöksen ja aloitamme nyt sopimusneuvottelut Finnairin kanssa. Neuvottelut pyritään saamaan valmiiksi mahdollisimman pian ja lennot alkamaan suunnitellusti 31.10.2022, kertoo johtaja Pipsa Eklund

Maakuntalentojen käyttö ratkaisee jatkon

Kilpailutus perustuu eduskunnan myöntämään määrärahaan (17 miljoonaa euroa) lentoliikenteen ostoihin ja aiempaan vuonna 2020 tehtyyn väliaikaiseen ratkaisuun, jolla pyritään yhdessä kaupunkien kanssa uudelleen rakentamaan markkinaehtoinen lentoliikenne viidelle lentoasemalle koronapandemiaa edeltävää tasoa kohti.

Pohjois-Karjalan tavoitteena on ollut koko pandemian ajan markkinaehtoisen lentoliikenteen palauttaminen.

– Tavoitteena on siirtyä markkinaehtoiseen liikenteeseen ensi kesän jälkeen. Tuleva käyttö on nyt ratkaisevassa asemassa jatkon suhteen. Kannattaa siis käyttää lentoja, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton yhteyspäällikkö Jarno Turunen kertoo.

– Lähdemme Finnairin kanssa nyt tekemään yhteistyötä päämääränä kaupallisen reitin palauttaminen heinäkuun 2023 jälkeen, toteaa Joensuun kaupungin strategiajohtaja Sami Laakkonen.

Palvelutasoa voidaan mahdollisesti nostaa kauden aikana

Edestakaisia lentoja tulee olemaan korkeintaan kaksi kertaa arkipäivässä suorilla yhteyksillä ja kolme kolmiolentoa Kemi-Kokkola-Helsinki -välillä. Jyväskylään lennot päättyvät jo 23.6.2023, ja lyhyempi kausi on huomioitu hieman parempana palvelutasona eli lentoja on viikossa yksi enemmän.

– Meidän voi olla mahdollista nostaa hieman palvelutasoa kentille kauden aikana, sillä hankinta alitti budjetin suunnitelman mukaisesti.  Meidän tulee kuitenkin huomioida mahdollinen polttoaineen hinnan nousua ja varautua siihen. Palvelutaso tulee jäämään hieman alhaisemmaksi kuin edellisellä kaudella, Eklund sanoo.

Lisätiedot: johtaja Pipsa Eklund, p. 029 534 5396, pipsa.eklund@traficom.fi, yhteyspäällikkö Jarno Turunen, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, p. 0400 818 352, jarno.turunen@pohjois-karjala.fi, strategiajohtaja Sami Laakkonen, Joensuun kaupunki, p. 050 443 1661, sami.laakkonen@joensuu.fi