Tiedot­teet

Kontio­lahti säilyy suurim­pana soran­ot­to­kun­tana Joensuun seudulla

Kontio­lahden Kulhossa sijait­sevan Kerolan­kan­kaan soran­oton keskeyt­tä­mis­päätös keväällä 2022 vaikutti vahvasti kaikkien alueella toimi­neiden yritysten toimin­taan. Päätös tuli monelle yrityk­selle yllätyk­senä, vaikka tilan­teesta on puhuttu jo kauan.

Keskeyt­tä­minen iski erityi­sesti Joensuun kaupungin maa-aineshuoltoon. Joensuu tukeutuu myös jatkossa pääosin Kontio­lahden kunnan alueella sijait­se­viin soran­ot­toa­luei­siin, tärkeäksi alueeksi on jo noussut Kontio­lahden Uuro, jossa on jo luvitettu sorava­roja toista miljoonaa kuutiota.

Joensuun seudun soravarat ovat suuret, mutta niiden hyödyn­tä­mi­seen liittyy myös haasteita pohja­ve­sien, suojel­tujen harjua­lueiden ja maankäyt­tö­ky­sy­mysten vuoksi. Liperissä, Outokum­mussa ja Polvi­jär­vellä soravarat riittävät omiin tarpei­siin eikä muutosta ole näkyvissä lähivuosina.

Yleisesti kunnissa ennakoi­daan, että toiminta tulee siirty­mään kallio­ki­viai­neksen louhin­taan tulevien vuosi­kym­menten aikana. Samoin soran­otto tukee hajaan­tu­maan ja etäisyydet kasva­maan, mikä lisää kustan­nuksia. Etenkin betonialan yritykset kärsivät sementin kulje­tus­kus­tan­nusten noususta, osa betonin valmis­tuk­seen tarvit­ta­vista sorala­jik­keista joudu­taan jo nyt tuomaan kaukaa.

- Yrittä­jien nykyti­lanne on pääsään­töi­sesti hyvä. Soravarat ovat riittäviä, ja toiminnan uskotaan pysyvän vakaana. Toisaalta parhaat alueet on kulutettu loppuun, mikä lisää soran ja pohja­veden ottamisen välisiä konflik­teja. Kerolan­kan­kaan osalta tilanne on se, että että yritysten varas­to­kasat riittävät keski­määrin tämän vuoden loppuun. Suurin osa löytää kuitenkin uudet alueet siihen mennessä, kertoo Neea Kylmänen, joka on tehnyt Joensuun seudun soran­käytön tilan­teesta selvi­tyksen Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton toimeksiannosta.

Selvi­tyksen tuloksia esitel­tiin seminaa­rissa 28.9. Joensuussa. Tilai­suu­dessa käyttivät puheen­vuo­roja Joensuun Veden, kuntien, viran­omaisten ja yrittä­jien edustajat. 

Pohjois-Karjalan ELY-keskus määräsi touko­kuun alussa maa-ainesten ottamisen keskey­tet­tä­väksi Kerolan­kan­kaalla, kun pohja­ve­dessä havait­tiin kohon­neita nikke­li­pi­toi­suuksia. Alueella toimii viisi eri yhtiötä, joilla on yhteensä 11 maa-ainesten ottolupaa. Keskey­tet­tynä on miljoo­nien kuutioiden maa-ainesluvat. Kerolan­kangas on paitsi Joensuun seudun tärkein soran­ot­toalue myös merkit­tävä pohjavesi­alue – sieltä otetaan enimmil­lään neljännes pohja­ve­destä, jota Joensuun Vesi välittää noin 70 000 asiakkaalleen.

Kerolan­kan­kaalla toimi­neet yritykset ovat valit­ta­neet ELY-keskuksen päätök­sestä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Lisätiedot: Joensuun seudun soran­oton nykytilan ja tulevai­suuden kartoit­taja Neea Kylmänen, [email protected], p. 050 567 0299, ympäris­tö­asian­tun­tija Jukka Nykänen, [email protected], p. 050 412 0717